Memorandum o otvaranju kompanije APTIV u Zaječaru

Vlada Srbije i kompanija Aptiv potpisali su memorandum o razumevanju za otvaranje fabrike te firme u Zaječaru, u kojoj će posao dobiti oko 2.000 radnika. Obuka prvih 250 do 300 radnika počeće već tokom zime, a prvi građevinski radovi početkom marta, objavljuju danas “Novosti”.

Sa sedištem u Dablinu u Irskoj, Aptiv zapošljava više od 150.000 ljudi i upravlja sa 14 tehničkih centara, proizvodnim pogonima i uslugama podrške klijentima u 50 zemalja.
Aptiv kompanija u Srbiji proizvodi električne instalacije za putnička vozila različitih proizvođača automobila širom Evrope.

Pregovori oko otvaranja Aptiva u Zaječaru trajali su gotovo godinu dana. Na kraju se sve okončalo potpisivanjem memoranduma o razumevanju, dok se očekuje da se, već početkom naredne godine, počne sa radovima na otvaranju fabrike, koja predstavlja „grinfild investiciju“, jer se gradi od temelja do vrha.

Tako će, nakon Leskovca i Novog Sada, gde već imaju fabrike, Aptiv, koji se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, otvoriti još jednu firmu u Srbiji, a u izgradnju tog pogona, po dosadašnjim informacijama, investiraće nešto više od 20 miliona evra.

Kompanija bi, kako se nezvanično saznaje, u Zaječaru trebalo da otvori pogon od 40.000 kvadrata. Odlučili su da firmu od temelja podignu u industrijskoj zoni na „Zvezdanskom putu“.
Infrastrukturni radovi na opremanju terena za izgranju fabrike, uređenje saobraćajnica, izgradnja kanalizacionih kolektora, spuštanje kablova, počeće za tridesetak dana.

Budući da grad na Timoku, u kome je na Nacionalnoj službi za zapošljavanje registrovano oko šest hiljada nezaposlenih, nema dovoljno kvalifikovanih radnika, razmatra se mogućnost da se u toj fabrici zaposle odgovarajući kadrovi iz svih gradova i opština u Timočkoj krajini, zbog čega će biti neophodno dokvalifikovati radnu snagu za potrebe Aptiva.

Aptiv je, inače, u Leskovcu otvorio pogon, vredan skoro 30 miliona evra, u kome trenutno radi oko 300, ali se očekuje da do 2020. godine ovde radni angažman dobije oko dve hiljade radnika. Britanska firma sa sedištem u irskom Dablinu posluje u 45 zemalja sveta i zapošljava 147.000 radnika.

izvor: Novosti.rs