Mihajlovićeva u Boru: Institut za rudarstvo i metalurgiju ponos Srbije

U okviru posete Boru, potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović obišla je Institut za rudarstvo i metalurgiju. Najveće interesovanje pokazala je za laboratorije i opremu koju poseduje ova naučna ustanova. U  razgovaru sa rukovodstvom napomenula je da je borski Institut ponos Srbije jer ima vrhunske kadrove i opremu, a i rezultate.

Ona je rekla da je ovaj institut po skoro svim kriterijumima bez konkurencije u zemlji i regionu.

„Obišla sam Institut za rudarstvo i metalurgiju, koji je ponos ne samo Bora, već i cele zemlje. Institut poseduje najnoviju opremu, tamo rade visokoobrazovani i stručni ljudi i sigurna sam da će nastaviti još bolje da radi u narednom periodu. Institut je postao sinonim za ozbiljnost, profesionalnu i društvenu odgovornost, stručnost i finansijsku stabilnost, a rezultati koje ostvaruje svrstavaju ga u red najboljih“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je istakla da je posebno ponosna na činjenicu da u institutu rade doktori nauka, doktorandi, inženjeri rudarstva, geologije, hemije, metalurgije, kao i da je institut uspeo da iz predstečajnog stanja postane stabilna institucija.

„Institut danas sva ispitivanja obavlja po najsavremenijim metodama, akreditovano je više od 350, na savremenoj opremi. Ponosna sam na institut kao članica Vlade, budući da je to državni institut, i verujem da će saradnja i sa „Ziđinom“ i drugim kompanijama, kao i sa ostalim domaćim i međunarodnim ustanovama, doneti rezultate koji će doprineti razvoju rudarstva.“

Ova naučna ustanova radi na projektima koje finansira Evropska unija, resorno Ministarstvo nauke Republike Srbije, i projektima namenjenim privredi u zemlji i inostranstvu. Institut u okviru svoje delatnosti obavlja poslove izrade naučno-istraživačkih projekata u oblastima geologije, rudarstva, metalurgije, i tehnologije, posebnih programa i projekata interdisciplinarnog karaktera koji obezbeđuju tehnološki razvoj i razvoj naučno-istraživačke infrastrukture od interesa Republike Srbije, regiona i lokalne samouprave.

Ministarka je prisustvovala i godišnjoj radnoj sednici kompanije Ziđin Koper na kojoj je, između ostalog podnet izveštaj o proizvodnom planu i planu za građevinsku izgradnju ove kompanije u 2022. godini.

U prethodnom periodu u borskom rudarstvu načinjeni su veliki pomaci. Prihodi kompanije Ziđin Koper se povećavaju, otvoren je novi rudnik Čukaru Peki, ulaganja u ekologiju su sve veća. Razvoj svakako prate i određeni problemi, a oni se moraju rešavati saradnjom svih zainteresovanih strana“ naglasila je ministarka Mihajlović i dodala da kada je reč o problemima meštana okolnih sela koji su ugroženi rudarenjem da niko neće biti oštećen, ali da kompromisa mora biti.

Đen Siming, generalni direktor kompanije Ziđin Koper je rekao da je saradnja preduzeća sa Vladom Srbije i lokalnom samoupravom u Boru na zavidnom nivou i da su odlični proizvodni rezultati, između ostalog plod te saradnje.

U Boru se gradi nova istorija rudarenja. Dobro poslovanje, novi rudnik, nova budućnost grada. Poslednje četiri godine ovaj deo Srbije postigao je veliki ekonomski i ekološki napredak, pre svega zahvaljujući razvoju rudarstva i metalurgije“ rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Godišnjoj radnoj sednici kompanije Ziđin Koper, između ostalih prisustvovali su i predstavnici Nadzornog odbora kompanije.