Ministar Lončar u Kladovu: Nova brahiterapijska mašina

U Zdravstvenom centru Kladovo puštena je u rad nova brahiterapijska mašina koja će doprineti kvalitetnijem lečenju pacijenata budući da je reč o aparatu koji omogućava kompletnu zračnu terapiju karcinoma ginekološke regije, odnosno maksimum terapijske doze na tumor, uz poštedu okolnog zdravog tkiva.

Kada sam prošli put bio ovde, u decembru 2018. godine, rečeno mi je da imaju aparat za brahiterapiju iz 1974. godine, kada je i otvorena ovaj centar, i da taj aparat više ne može da zadovolji potrebe jer je više u kvaru nego što radi. Tada sam obećao da ćemo taj problem rešiti, nabaviti novi aparat i sve ono što je neophodno da bi to funkcionisalo,

rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da najnovija istraživanja pokazuju da se, posebno kod ginekoloških tumora kojih ima sve više, veći efekat postiže kada se kombinuje brahiterapija i zračenje na akceleratoru nego da je pacijentkinja operisana.

Pojasnio je da na novom aparatu za brahiterapiju postoji mogućnost 3D intervencije što znači da se zračenje može vršiti tako da maksimalan efekat ide na tumorsko tkivo, a da se ne ošteti okolno zdravo tkivo.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što zaposleni u Zdravstvenom centru Kladovo sada mogu da rade na najnovijoj opremi i najavio da će se nastaviti sa nabavkom nove opreme, ali i dodao da je završena projektna dokumentacija za rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove.

Kladovo je krajem prošle godine dobilo i novi linearni akcelerator i CT simulator, a nova brahiterapijska mašina Gamma Medplus iX vredna je blizu 60 miliona dinara.

Uz brahiterapijsku mašinu, Zdravstveni centar Kladovo dobio je i namenski brahiterapijski sto, a kako je rečeno, plan je da se u toku jedne radne nedelje sprovede 10, 15 brahiterapijskih aplikacija što je na godišnjem nivou 500 – 600.

Ministar je istakao da nema liste čekanja za brahiterapiju u Kladovu i da će svi pacijenti, iz cele Srbije, moći da koriste novi aparat.

Ponovio je da, nažalost, ima sve više obolelih i apelovao na građane da idu na preventivne preglede jer, istakao je, kada se na vreme počne sa lečenjem u velikom broju slučajeva karcinom je izlečiv.

izvor i foto: Tanjug