Ministarka Mihajlović i ambasador Godfri posetili Kladovo

Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri i Saša Nikolić predsednik opštine Kladovo, posetili su Društvo za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Nada“.
Ona je poručila da je važno da mislimo na sve ljude u našem društvu i naglasila da osobe sa invaliditetom nisu same.

„Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ali ne samo danas, već svakog dana treba da mislimo na sve građanke i građane, posebno na one koji su ugroženi, da ne mislimo samo na sebe, već i na sve ljude oko nas. Poruka jeste da smo mi tu, da niste sami. Pomoći ćemo koliko možemo, radićemo zajedno na prevazilaženju svih prepreka i nikoga nećemo ostaviti sa strane“, rekla je Mihajlovićeva.

Kladovsko Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom „Nada“ osnovano je 16. decembra 2001. godine i dve decenije okuplja članove različitog uzrasta i različitog invaliditeta i ima maksimalnu podršku okruženja u našoj sredini.

Ministarka Mihajlović i ambasador SAD Entoni Godfri potom su u okviru obeležavanja „16 dana aktivizma rodne ravnopravnosti“ obišli izložbu ručnih radova udruženja domaće radinosti „Misija Kreativa“ iz Kladova.

„Mnogo hvala na dočeku, na svemu što radite, čuvate tradiciju i običaje naše zemlje i što će imati ko da nastavi da je čuva. Učinićemo sve da pomognemo da dobijete dovoljno opreme i da prostorije udruženja budu adekvatno uređene, u čemu će pomoći i EPS. Hvala na entuzijazmu, želji i energiji da održite i prenesete našu tradiciju. Imamo rodno odgovornu Vladu i trudimo se da obezbedimo jednake uslove za sve žene i muškarce, a u borbi protiv nasilja, koje postoji svuda u svetu, potrebno je više empatije, tolerancije i ljubavi i sigurna sam da ćemo tako postići još bolje rezultate“, rekla je Mihajlovićeva.

Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, istakao je značaj borbe protiv nasilja nad ženama i dodao da će ambasada podržati sve akcije i u narednom periodu.

„Navikao sam na ovakvu dobrodošlicu svuda u Srbiji, i ovde u Кladovu, gde sam prvi put. Кao i uvek, zahvalan sam potpredsednici Mihajlović na prilici da zajedno radimo na cilju kao što je borba protiv nasilja nad ženama. Ambasada podržava akciju, kao i druge aktivnosti Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, uključujući Etno-mrežu. Vaši proizvodi predstavljaju Srbiju na najlepši način i na izložbi u Dubaiju“, rekao je Godfri.

On je dodao da je, dolazeći u Кladovo, nekoliko puta zastajao kako bi uživao u krajoliku i fotografisao.

Saša Nikolić, predsednik opštine Кladovo, rekao je da borba protiv nasilja nad ženama treba da bude prioritet čitavog društva i da niko ne sme da okreće glavu od nasilja.

Slavica Boraković iz Udruženja Misija kreativa, zahvalila je na podršci koju Udruženje dobija od potpredsednice Vlade i Кoordinacionog tela.

„Hvala što ste posetom dali značaj našoj izložbi, jer to za nas znači dodatnu podršku i energiju. Sve što radimo ubuduće biće nam lakše, znajući da imamo podršku“, rekla je ona.

Ovo udruženje se, uz tkanje, bavi i očuvanjem tehnike veza na plišu (štampujit), koju je negovala vlaška zajednica u istočnoj Srbiji, a koja se primenjivala za ukrašavanje svečane ženske nošnje Vlaha.