Ministarstvo rudarstva odobrilo dalje radove u rudniku Čukaru Peki

Kompaniji Serbia Zijin mining (Ziđin) danas je uručeno odobrenje za izvodjenje rudarskih radova na istraživanju donje zone nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“, koje će omogućiti dalji razvoj rudnika, otvorenog prošle godine, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima te kompanije i „Serbia Zijin Copper“ Zidjin kopera koji upravlja RTB Borom o rudarskim aktivnostima i projektima koje realizuju te dve kineske kompanije u Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla da je Ministarstvo uvek spremno da pomogne da realizacija svih projekata, uključujući i projekte u rudarstvu, bude što efikasnija, ali da za sve rudarske aktivnostimoraju biti ispunjeni svi zakonski preduslovi, kao i svi propisi i zahtevi koji se tiču zaštite životne sredine.

Razgovarano je, kako je navedeno, i o projektu fotonaponskog solarnog parka koji planira kompanija „Zijin mining“, za koji je Ministarstvo spremno da pruži svaku vrstu podrške u cilju efikasnije realizacije.

Pored toga, bilo je izmedju ostalog reči i o razvoju elektroenergetske infrastrukture, koja je važna za stabilno snabdevanje rudnika „Čukaru Peki“ električnom energijom, pitanjima u vezi s eksproprijacijom, bezbednošću rudara, zaštiti životne sredine i drugim temama u vezi sa rudarskim aktivnostima kineskih kompanija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Bora, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, kao i predstavnici ambasade Kine u Srbiji.