Mitrova kuća jugonostalgije

Pažnju Zaječaraca poslednjih dana privlači kuća na kojoj se vijore zastave Srbije i stare Jugoslavije. Vlasnik Mitar Bošković, koji za sebe kaže da je jugonostalgičar, otkrio je fasadu oslikanu trobojkom nekadašnje države.

Jugosloven po opredeljenju svako jutro na krov svoje kuće postavlja zastave Jugoslavije i Srbije. Iako nikada nije živeo u inostranstvu za 6 decenija života promenio je nekoliko država. Domovina je ostala ista, drugačije su granice i imena, ali je njegovom srcu najmilija SFRJ.

Imao sam želju i volju da se podsećam prošlih vremena. Ni sada nije loše, ali ono vreme je bilo najbolje. Imali smo najveću slobodu, sve mi je bilo najbolje,  priča Mitar.

 

Namera mu je da od svoje kuće napravi svojevrstan muzej posvećen nekadašnjoj državi. Za početak je ukrasio fasadu, oslikao zastavu i postavio natpise, a o životu u nekadašnjoj SFRJ govori sa mnogo emocija.

Pamtim je po slobodi. Živeo sam na Kosovu, a svi smo sarađivali, družili se sa komšijama, nije bilo razlika. Divno smo se slagali i mogao sam da odem svuda , dodaje Mitar.

Mitrovu ideju podržali su njegovi prijatelji koji se nekadašnje države sećaju sa nostalgijom.

Zdravstvenu knjižicu i pasoš smo mogli da koristimo svuda. Svirao sam svadbe u inostranstvu, čim vide jugoslovenski pasoš reaguju dobro – navodi njegov prijatelj, a drugi dodaje da je sve bilo lepo i da se divno živelo.

Mitar i sada čuva pionirsku knjižicu i člansku kartu nekadašnjeg Saveza komunista, a pasionirano sakuplja i fotografije doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza.

Zaječarci rado fotografišu Mitrovu kuću, a mnogi, baš kao i naša ekipa, ne mogu da odole a da se ne slikaju ispred simbola nekadašnje SFRJ.