Moleban za izgradnju hrama Sv. Ilije u Šipikovu

Danas je u Šipikovu održan Moleban za izgradnju hrama Svetog Proroka Ilije. Moleban je služio episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom u prisustvu gradonačelnika Boška Ničića, gradskih zvaničnika i meštana.

Dugo smo čekali da se okupimo ovde i da se desi nastavak radova na ovoj crkvi Svetog Ilije.Na vama i vašim porodicama neka bude blagoslov Gospodnji, da osim telesnog zdravlja, imate slogu, ono što nedostaje u našim porodicama, našem narodu. Veoma se radujem što na ovaj dan, kada naša crkva proslavlja svetog velikomučenika Georgija, i kada se proslavlja osvećenje velikog hrama koji su tadašnji hrišćani podigli tom velikomučeniku, simbolično i ovaj hram doživljava svoje prvo osvećenje i neka Bog da, da se uskoro ovde, i vi, i mi, okupljamo u dovršenom hramu, da se zajedno Bogu molimo,

kazao je episkop Ilarion.

U izgradnju hrama u Šipikovu ove godine će biti uloženo blzu 70.000 evra, a radovi će biti završeni naredne godine, kada će nova crkva Sv. Ilije biti osveštana.

Moram da kažem da je odluka Srpske pravoslavne crkve, Eparhije timočke i vladike Ilariona, gde će utrošiti novac koji grad svake godine izdvaja, a ove godine je izdvojio 22 miliona dinara. Mislim da je dobar potez da se u ovom selu posle dugog niza godina izgradi crkva. Nadam se da ćemo u budućnosti imati više novca da i u onim selima, gde meštani imaju želju, a nemaju hramove, takođe započnemo izgradnju,

rekao je gradonačelnik Ničić.

Gradonačelnik je sa vladikom i saradnicima obišao i rekonstruisanu deonicu državnog puta IIA-169, koja prolazi kroz selo. Kako je objasnio, zahvaljujući Nadzornom odboru Puteva Srbije, Ministarstvu saobraćaja i Štrabagu, rekonstruisano je 2.850 metara puta, ugrađeno je 2.000 tone asfalta, a radovi su vredni oko 20 miliona dinara.

foto: Grad Zaječar