Molitva pod Midžorom: Kulturno nasleđe staroplaninskih sela

U selima podno Stare planine održana je dvodnevna manifestacija „Molitva pod Midžorom“ posvećena očuvanju kulturne baštine tog kraja.

I dok je prvi dan bio rezervisan za đurđevdanske običaje, drugog dana su se u Balta Berilovcu na Etno festivalu okupili čuvari tradicije koji uspevaju da narodne igre, stare zanate i staroplaninske specijalitete otrgnu od zaborava.

 

Tokom dana održano je nekoliko takmičenja, a najviše pažnje privuklo je pripremanje belmuža – jela od sira i kukuruznog brašna.

Podjednako zanimljivo bilo je i nadmetanje u pripremanju starih jela ovog kraja, pa su trpeze bile prpeune đakonija, od slavskih hlebova, preko pita savijača, punjenih paprika i jagnjeće čorbice, do pečenja i drugih specijaliteta od mesa.

Među zanatlijama pažnju posetilaca privukle su dvopređne čarape po kojima je knjaževački kraj poznat, ali i drveni duvački instrumenti koje izrađuje majstor iz Vrtovca.

Očuvanje tradicije važno je ne samo za ovaj deo Srbije već za celokupan srpski narod, kažu organizatori.

Prvi deo manifestacije “Molitva pod Midžorom”, održan je juče u Vrtovcu, Đurđevdanskim obredom koji se nalazi na Nacionalnoj listi kulturne nematerijalne baštine. Zahvaljujući tom starom običaju otrgnutom od zaborava, Knjaževac je pr enekoliko godina proglašen izuzetnom destinacijom Evrope. Drugi deo manifestacije – Etno festival, okupio je sve one koji čuvaju narodnu tradiciju, a mi smo ovoga puta u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije “Izvor” priredili i zanimljivu etnološku izložbu, objašnjava Jelena Kinđer, direktorka TO Knjaževac.

 

Na sceni Etno festivala smenjivali su se folklorni ansambli, od najmlađih do veterana, igrači i svirači.

Zvezda manifestacije bila je pevačica Goca Lazarević.

Publika je zajedno sa Gocom pevala velike hitove koji su obeležili njenu uspešnu karijeru, dugu skoro pola veka, od “Svilenog konca” i “Maramice”, preko “Male žene” i “Vidovdana” koji je postao njena svojevrsna lična karta.

 

Pesma “Vidovdan” jeste kruna moje karijere iako sam snimila mnogo drugih pesama koje su bile hitovi. Nakon korone okrenula sam se akustičnoj muzici i na nov način otpevala stare pesme, i svoje i tuđe. Mislim da me je to na neki način preporodilo. Postala sam nova Goca. Ne da ne volim staru, njoj dugujem sve što imam, ali sam došla do tačke da ne moram ništa a mogu sve što želim. A sada želim da se bavim akustičnom muzikom i za 28. jun planiram veliki koncert u Vrnjačkoj Banji, otkriva nam pevačica.

 

Najuspešnijim takmičarima dodeljene su nagrade Etno festivala u više disciplina. Najbolji su bili:

  • Čobanske igre – OŠ  “Dimitrije Todorović Kaplar”
  • Starinska trpeza (grupno) – OŠ  “Dimitrije Todorović Kaplar”
  • Starinska trpeza (pojedinačno) –  PD Dragiše Aranđelovića
  • Najbolji sir – Dejan Milisavljević
  • Najbolji belmuž – Udruženje “Svarog” Svrljig
  • Jagnjeća čorba – Opšt. organizacija invalida rada
  • Lekovito bilke i proizvodi od šumskih plodova – Brvnara Ždrelo
  • Najbolji suvenir – Nebojša Milošević
  • Stari zanati – Slavoljub Petrović

Najmlađi učesnici programa prikazali su Đurđevdanske običaje, učestvovali u čobanskim igrama i predstavili narodnu nošnju i ručne radove iz porodičnih kolekcija.

naslovna foto: TO Knjaževac