Muzeji za 10: Projekcija filma o Gamzigradu i Muzičko-poetsko veče

U okviru Manifestacije Muzeji za 10, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru večeras će biti održana projekcija dokumentarnog filma o Gamzigradu. Početak je u 18 sati.

Program se nastavlja u 20 sati u Radul begovom konaku u muzičko-poetskoj večeri STEVE I PRIJATELJA.

U okviru manifestacije, sinoć je prof. dr Dragana Bulatovića, dugogodišnjeg profesora muzeologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održao predavanje “Između “Noći u muzeju” i “Noći muzeja” ili kako je narativ ušao u muzeje”.

Profesor Bulatović pokušao je da odgovori na pitanja: Može li muzej da ponese taj teret privlačnog medija i zbog čega je opravdano da se uključi u tu tešku utakmicu s talk i riality programima? Šta je muzejski narativ, kao se menjao njegov istinski sadržaj u zavisnosti od promena kulturnih potreba korisnika, diktata ekonomije održivosti i mekih pritisaka kulturnih strategija?

Četvrtak veče rezervisano je za đake Muzičke škole “Stevan Mokranjac” koji će od 19 sati održati koncert u galeriji muzeja.

U petak je mali predah, dok će u subotu, kada se i obeležava Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja, ljubitelji kulture moći da uživaju u čak 4 događaja. U 18 sati u Radul begovom konaku biće otvorena izložba iz zbirke Narodnog muzeja “Porodica – polazište i ishodište”, dok je sat vremena kasnije u galeriji muzeja otvaranje izložbe “Mozaički kod” autora Dunje Sirmijum. Dešavanja će upotpuniti koncert Kamernog hora “Lavirint”. Sve vreme trajanja programa u čardaku će trajati projekcija dokumenatrnog etnološkog filma Suzane Antić “Narodna umetnost Timočke Krajine”.

Od 13. do 19. maja Narodni muzej će za posetioce biti otvoren od 10 do 22 sata, a ulaz će biti slobodan.