Na festivalu „Sokobanja Sokograd, igra star – igra mladˮ i CTU “Koreni”

Ljubitelji tradicionalne igre i folklora svih generacija i gosti iz različitih krajeva Srbije okupili su se ovog vikenda na trećem Festivalu veterana i rekreativaca „Sokobanja Sokograd, igra star – igra mladˮ. Ni to što je izostalo kolo nakon defilea zbog radova u centru, ni kišovito poslepodne, nisu omeli meštane i njihove goste da uživaju u ovoj lepoj manifestaciji.

Na letnjoj pozornici Vrelo smenjivalo se preko 450 učesnika, članovi КUD-ova iz Zaječara, Niša, Кraljeva, Кragujevca, Smederevske Palanke, Vojvodine… prezentujući svoje igračko umeće i tradicionalnu igru svoga kraja.

Prvi festival smo održali 2018. godine, naredni je bio 2019, nakon toga smo imali dve godine pauze zbog korone i onda smo se potrudili da ovaj održimo na najvišem mogućem nivou. Imali smo preko 25 ljudi u organizaciji i 18 vrhunskih kulturno-umetničkih društava koja su nastupala. Imali smo i specijalne goste iz vrha etno scene. Nedu Nikolić, koja je trenutno jedna od najvećih etno zvezda, snimila je dva albuma sa Sofronijevićem, našim najboljim harmonikašem, imala je solistički koncert za 10 godina postojanja na sceni, a ima samo 23 godine. Tu je i jedina žena gajdašica u Srbiji, Stanislava Đorđević. Bio je tu i naš sugrađanin Vitko Jazbinšek, čovek koji je nastupao u emisiji ‘Nikad nije kasno’,  kaže Slavljoljub Ćirković, predsednik КUD-a „Sokoˮ.

On dodaje da se u Sokobanji tokom godine održavaju tri slična festivala koja okupe oko 1.700 učesnika.

Imamo početkom aprila dečiji festival, zatim festival veterana rekreativaca i avgusta meseca sabor ‘Igra kolo pod Ozrenom’, navodi Ćirković.

Članovi КUD-a „Sokoˮ, domaćini ovih festivala, pored toga što ugošćuju kolege iz drugih društava, sokobanjsku igru pronose i na gostovanjima van granica naše zemlje. Narednog meseca putuju na festival u Bugarsku, početkom avgusta će zaigrati na manifestaciji u Bosni, a zatim odlaze na bugarsko primorje gde će imati turneju.

Među 18 KUD-ova, učesnika smotre, predstavili su se  i veterani Centra za tradicionalne umetnosti “Koreni” iz Zaječara.

izvor i foto: Sokopres