Na Rajačkim pivnicama obeležen Sveti Trifun

Pod pokroviteljstvom Opštine Negotin a u organizaciji Turističke organizacije opštine Negotin, centralna proslava Svetog Trifuna održana je na Rajačkim pivnicama.

U prisustvu sveštenika Arhijerejskog namesništva negotinskog obavljeno je i rezanje slavskog kolača, a u vinogradu nadomak Rajačkih pivnica orezan je i prvi čokot vinove loze.

Na početku kulturno-umetničkog programa na centralnom trgu, posle zdravice koju je uputio Dragoslav Stanisavljević iz Čubre, okupkjene je pozdravio Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Opština Negotin je ovogodišnjim budžetom značajno povećala iznos sredstva koji će uložiti u poljoprivredu. Reč je o 43 miliona dinara, od kojih je za komasaciju u timočkom delu opštine opredeljeno 18 a za agrarni budžet 25 miliona dinara. I ove godine pomoći ćemo podizanje novih zasada pod vinovom lozom do jednog hektara, sa povraćajem od 100 procenata. Novina je da ćemo pored subvencionisanja autohtonih podržati i podizanje novih zasada, sadnica i naslona, ostalih sorti. Agrarnim budžetom sredstva ćemo usmeriti i u nabavku opreme za vinarije, sistema za navodnjavanje, mehanizaciju,

naglasio je Veličković.

U tradicionalnom programu koji se uvek za Trivundan organizuje u centru Rajačkih pivnica kraj stoletnog zapisa, učestvovali su: Boris Stanojević, vokalni umetnik iz Jasenice, finalista serijala „Nikad nije kasno“, zavičajni pesnik Milan Kotur, zdravičar Dragoslav Stanisavljević Persinac iz Čubre, harmonikaš Goran Stojanović Kobac iz Tamniča, kao i frulaši Gradimir Stamenković Mrki i Nikola Nikolić sa vokalnom solistkinjom Jelom Marjanović iz Bora.

Iako je centralna proslava bila održana na Rajačkim pivnicama, Sveti Trifun se slavio i u Smedovcu, Tamniču, Rogljevu, a slavili su ga i meštani Rečke, Bukovča, bratstvo manastira Bukovo, kao i zaposleni i učenici Poljoprivredne škole “Rajko Bosnić” na Bukovu.

foto: Novosti/S.M.J.