Na Sportskim igrama mladih u Boru više od 400 učesnika

Jedna od najvećih manifestacija amaterskog sporta u Evropi pod nazivom Sportske igre mladih, ponovo je u Boru, a takmičenja u Sportskom centru „Bobana Momčilović Veličković“ okupilla su 50 ekipa, a više od 400 učesnika nadmetalo se u četiri discipline.

Pod sloganom „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, u hali borskog sportskog centra održane su Sportske igre mladih. Ovogodišnja sezona Sportskih igara mladih ima za cilj da se ukaže na sve oblike vršnjačkog nasilja. Deca su imala priliku da pišu poruke, a na kraju sezone pisci tri najlepše poruke dobiće stipendijsko osiguranje od hiljadu evra.

Čast da unošenjem baklje svečano otvori takmičenje pripala je rukometašici Sari Radović, inače kadetskoj reprezentativki Srbije.

„Počastvovana sam što sam baš ja izabrana da zvanično otvorim manifestaciju i što su me prepoznali kao sportistkinju. Nadam se da ćemo zajedno nizati dobre rezultate“, dodala je Radović.

Sportske igre mladih promovišu sportske aktivnosti, jačanje prijateljstava, razvijaju toleranciju, timski duh i fer plej među najmlađima.

„Moramo decu okrenuti pravim vrednostima, a bavljenje sportom je jedan od načina za to. Današnji događaj pokazuje da Bor ima mladost i budućnost. Ja sam optimista i svi ovi ljudi ovde koji se bave sportom imaju zarad čega da budu ponosni“, istakao je zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević.

Deseta jubilarna sezona Sportskih igara mladih krenula je na Savindan 27. januara. Održane su ekološke radionice, kao i takmičenja u fudbalu kao najpopularnijem sportu. Bor je i ove godine izabran kao destinacija koja predstavlja istočnu Srbiju.

„Grad Bor i deca Bora su prijatelji igara, bilo je ovde minulih godina nekoliko kvalifikacionih i regionalnih turnira. ali drago mi je da je prvi put zapaljen i plamen radosti i prijateljstva. Pobednici današnjeg takmičenja obezbedili su plasman u regionalno finale koje će biti održano 16. juna u Beogradu, dok je državno takmičenje na programu 10. jula u Banji Ždrelo“, poručila je Daliborka Delibašić, pr Sportskih igara mladih.

Sportske igre mladih se 2023. godine organizuju u 25 gradova Srbije. Namera organizatora je da u godinama koje slede takmičenje preraste u mini Olimpijske igre.