Nadahnuto predavanje „Žene heroine Velikog rata”

U Čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković” Slobodan Cokić održao je predavanje “Žene heroine Velikog rata”.

Veliki broj znanih i neznanih Srpkinja borilo se hrabro na frontu i u rovovima rame uz rame sa svojim očevima, braćom i saborcima. Pokazavši zadivljujuću požrtvovanost, izdržljivost i snalažljivost, radile su kao pomoćno osoblje, bolničarke i lekari u često vrlo oskudno opremljenim poljskim bolnicama zajedno sa pripadnicama Bolnice škotskih žena i drugih organizacija.

Cokić je podsetio na najznačajnije od njih: Milunku Savić, ženu sa najvećim brojem najviših odlikovanja u Srbiji; Nadeždu Petrović, slikar, osnivačicu Кola srpskih sestara; Draginju Babić, jednu od prvih lekara u Srbiji; Mirku Grujić, odlikovanu Medaljom za hrabrost…

Velika je zasluga medicinskih i humanitarnih radnica iz inostranstva: Flore Sands, dr Elsi Inglis, dr Izabel Galovej Haton, dr Elizabeta Ros…

Pomenute su i odvažne žene Crne Gore: Vasilija Vukotić, kći serdara Janka; Milica Miljanov i Jelena Šaulić.

Neke od njih borile su se na drugačiji način, aktivno učestvujući u radu skupštine: Milica Jaše Tomić, kći Svetorara Miletića i supruga Jaše Tomića, Mara Malgurski, Marija Jovanović, Кatica Rajčić.

Slobodan Cokić, koji je za pokazanu hrabrost i požrtvovanje u vreme NATO agresije vanredno unapređen u čin pukovnika, nosilac je Ordena Viteškog mača drugog reda i dobitnik Medalje rada.

Veče je divnim srpskim pesmama ulepšala Milica Sredović, predsednica Gradskog hora „Feniks” iz Bora i Ženske pevačke grupe “Đurđevak”.


izvor i foto: zaječarska biblioteka