Nagrada dokumentarnom filmu “Kosovo – Hrišćanstvo u opasnosti”

Francuski dokumentarni film “Кosovo – Hrišćanstvo u opasnosti” Ivona Bertorela i Edija Vikena najbolje je ostvarenje Filmskog festivala dokumentarno duhovnog filma održanog u Zaječaru.

Odluku je doneo žiri u sastavu: predsednik festivala vladika Ilarion, selektor Jovan Marković, glumica Jelena Mila i predstavnik grada Vujadin Milošević.

Nagrada je uručena velikom prijatelju srpskog naroda i humanisti, protagonisti filma, Arnou Gujonu.

Ivon i Edi nisu Srbi, oni nisu ni pravoslavci, ali su ipak osetili srpsku dušu koja zrači iz pravoslavnih svetinja i enklava širom Кosova i Metohije, i uspeli su da to prenesu francuskoj publici. Ova nagrada u Zaječaru je dokaz da su poruke mira i nade poslate iz tog francuskog dokumentarca cenjene i u Srbiji. Hvala Episkopu timočkom Gospodinu Ilarionu i direktoru festivala Miljanu Gogiću na dodeljenom priznanju, hvala svima na izuzetno toplom dočeku u Zaječaru,

bio je nadahnut Gujon.

O situaciji u južnoj srpskoj pokrajini sa festiivalskom publikom Arno Gujon je razgovaro u okviru tribine „Кosovo – hrišćanstvo u opasnosti”.

Gujon je autor knjige „Svi moji putevi vode u Srbiju”, kojom objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo”, koja je ugroenom srpskom narodu do sada dopremila pomoć u vrednosti većoj od milion i po evra.

Ukazom Predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Gujon je dobitnik Zlatne medalje za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada. Patrijarh srpski Irinej odlikovao ga je Ordenom Svetog Save prvog stepena, a Eparhija šabaćka Ordenom Svetog vladike Nikolaja.

Ovaj plemeniti čovek dobitnik je Specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine „Novosti“ za 2015. godinu.

Maja 2015. godine je na prigodnoj svečanosti u Beogradu dobio srpsko državljanstvo i pasoš Republike Srbije, dok je pre 4 meseca u Ministarstvu spoljnih poslova dobio Povelju Viteza Svetosavskog pacifizma zbog humanitarnog rada na Кosovu i Metohiji kao i zbog zalaganja u Francuskoj za promenu slike o Srbiji.