Najjači bolovi koje čovek može da podnese

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, postoji 20 stanja koja se rangiraju kao „bol koji je toliko jak da onemogućava ljude da obavljaju svakodnevne uobičajene aktivnosti”, a među tim stanjima su polomljene kosti, kamen u bubregu, giht…

Među veoma bolim stanjima je i takozvano smrznuto rame koje karakteriše jak bol i u kojem zglob postaje toliko zategnut i ukočen da je gotovo nemoguće podići ruku. Stanje može trajati nekoliko godina, ako se ne leči.

Endometrioza, iscrpljujuće ginekološko stanje – takođe je na listi. Predstavlja prisustvo endometrijuma (sluzokože materice) koji u normalnim uslovima oblaže unutrašnjost materice izvan šupljine materice: na jajnicima, jajovodima, peritoneumu, plućima, crevima, grliću materice…

Ovo stanje, za koje se smatra da pogađa jednu od 10 žena širom sveta, izaziva bol u karlici, jake menstrualne bolove, bolove tokom seksualnih odnosa.

Takođe, u stanja koja mogu da izazovu najteže bolove su artritis, upala slepog creva i migrene.

Lista 20 stanja koja izazivaju najveće bolove kod ljudi

Šindra – Zarazna bolest koju uzrokuje virus varičela zoster iz porodice virusa herpesa.

Klaster glavobolje – Glavobolje koje arakteriše bol koji zahvata jednu stranu glave, mnogi ga opisuju kao neizdrživ, a neke žene koje pate od ove vrste glavobolje  kažu da je bol jači od bola tokom porođaja.

Smrznuto rame

Polomljene kosti

Kompleksni regionalni bolni sindrom – Hronična neuropatska bol koja se javlja nakon ozlede mekog tkiva ili kosti (tip jedan) ili ozlede nervaa (tip dva)

Srčani napad

Iskliznuće diska

Bolest srpastih ćelija – Poremećaj koji stvara abnormalna crvena krvna zrnca koja mogu da začepe krvne sudove. Izaziva bol jer se krvni sudovi zapuše i defektna crvena krvna zrnca mogu da oštete telesne organe.

Artritis

Migrena

Išijas

Kamen u bubregu

Upala slepog creva

Trigeminalna neuralgija – Bol u licu

Akutni pankreatitis – Nastaje usled upale pankreasa (gušterače) tako što enzimi za varenje napadnu pankreas pre nego odu u tanko crevo.

Giht – Oblik upalnog artritisa koji se razvija kod nekih ljudi koji imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi, koja može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osetljivosti, crvenila, toplote i oticanja.

Endometrioza

Čir na želucu

Fibromijalgija – hronični generalizovani mišićno-skeletni bol udružen sa zamorom i poremećajem sna, memorije i raspoloženja.

Bol nakon operacije

izvor: RTS, foto: Pexels/ilustracija