Nakon godine provedene u Zaječaru, Oskar se vraća na Novi Zeland

Godišnji program razmene Interkulture završen je za Oskara Kinga sa Novog Zelanda, koji je ovu godinu proveo u Zaječaru i pohađao nastavu u ovdašnjoj Gimnaziji.

Bio je prvi učenik koji je početkom godine doputovao u Srbiju u okviru programa međunarodne razmene.

Oskar je iz Oklanda, nekada glavnog grada Novog Zelanda, u kojem živi više od milion i po stanovnika i gde nikada nije pao sneg, tako da je dolazak na drugi kontinent, u malo mesto, gde se još ponegde zadržao sneg, za njega bilo veliko iznenađenje.

Tokom godine dobro je savladao srpski jezik, navikao se na školu, grad, hranu, običaje, naš mentalitet; zavoleo srpsku istoriju, ljude i Timočku Krajinu; naučio sve ulice u Zaječaru.

Oskar se oprostio sa drugovima i nastavnicima Gimnazije, a danas i sa volonterkama Interkulture Jelenom Vasilijević i Oliverom Danilović Vasilijević.

Po njega su sa Novog Zelanda doputovali roditelji i sestra, ali kako kažu, neće se vraćati u domovinu do Nove godine, jer žele da upoznaju ovaj deo sveta i vide čime je njihov sin očaran. Već sutra putuju na Zlatibor, a planiraju da obiđu Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku.

Nakon završetka srednje škole, Oskar se vraća u Evropu jer planira da studira u Sloveniji.

U Zaječaru do jula naredne godine ostaju učenice koje su iz Italije, Turske i sa Tajlanda doputovale u septembu.

foto: Interkultura Zaječar