Nedelja imunizacije

U Srbiji se od danas do 2.maja obeležava 16. Nedelja imunizacije pod sloganom “Vakcine nas zbližavaju”. U godini pandemije, u fokusu su globalna solidarnost i jačanje poverenja u vakcine i vakcinaciju.

Iako se poslednjih meseci najviše govori o vakcini protiv kovida ova akcija ima širi značaj, pre svega o redovnoj vakcinaciji dece.

Akcijom na centralnom gradskom trgu, na značaj vakcinacije danas sugrađanima ukazuju i lekari Zavoda za javno zdravlje Timok u Zaječaru.

Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti među kojima su: dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbili, zaušci, rubela, neke vrste zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice. Imunizacija je doprinela iskorenjavanju velikih boginja i doprinosi iskorenjavanju dečije paralize,

kazala je za Zaječarsku hroniku dr Svetlana Živković, epidemiolog u ZZJZ Timok.

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida, U Zaječaru je do sada dato više od 26 hiljada doza vakcine, a od tog broja 11 hiljada građana je revakcinisano. Na tri punkta u gradu građani mogu bez prijave da prime Fajzer, Sputnjik V ili Sinofarm vakcinu, a od danas počinje i treći krug imunizacije u zaječarskim selima.

foto: RTV Bor