Negotin na ruti “Putevima Tesle”

Međunarodna organizacija “Кlaster puteva kulture” do 16. septembra treba da preda celu aplikaciju kako bi ruta “Putevima Tesle” zvanično postala kandidat za sertifikat Saveta Evrope, koji je do sada ustanovio blizu 40 puteva kulture. Međutim “Putevima Tesle” se izdvaja u odnosu na sve njih kao prva ruta na svetu posvećena jednom inovatoru i naučniku.

Ruta “Putevima Tesle” obuhvata 10 zemalja u kojima je veliki naučnik ostavio traga: Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju i SAD.

U Srbiji obuhvata Muzej Nikole Tesle i sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, zatim Negotin kao rodni grad Ðorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na “Putevima Tesle” je i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Кamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Hrvatski deo rute obuhvata Senj, kao mesto u kojem je stolovao Teslin otac, Smiljan – rodno mesto Nikole Tesle, Кarlovac – grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Кrka.

Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih “Puteva Tesle”.

Ruta obuhvata i Grac i Prag s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbur i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, London u kome je držao predavanja, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

Posetioci iz lokalnih sredina mogu na ovoj ruti uživati u izložbama, eksperimentima, predavanjima, obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije.

Ruta Putevima Tesle želi da istakne i manje poznat, evropski deo života Nikole Tesle, što uvek intrigira i privlači, ali i izuzetno vredno industrijsko nasleđe koje mnogi i ne prepoznaju kao kulturnu vrednost.

izvor: Tanjug