Negotinski vinogradari Svetog Trifuna proslavili u Rajcu

U organizaciji Turističke organizacije opštine Negotin i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, na Rajačkim pivnicama tradicionalno je obeležen Sveti Trifun.

U slavu vina, kao i u svim srpskim vinskim i vinogradarskim područjima, svečano je uz rezanje slavskog kolača i orezivanje vinove loze, obeležen početak još jedne vinogradarske godine.

Okupljene goste, učesnike programa i domaćine pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, poželevši srećnu slavu i rodnu i berićetnu godinu.

„Srpska vina, u 21. veku, iz godine u godinu, vraćaju staru slavu i osvajaju nova područja, a vina koja nastaju na ovom podnevlju, čiji kvalitet potvrđuju brojna regionalna i svetska priznanja, čine nas sve ponosnijim. Drago mi je da se u kvalitet i autentičnost naših vina, koji su nama dobro poznati, uveravaju ljubitelji vina širom regiona i Evrope, i da se sve češće na veoma zahtevnom i istančanom tržištu vina, opredeljuju za vina sa geografskim poreklom Negotinska Кrajina. Opština Negotin kroz agrarni budžet, podržava poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, negotinsko udruženje vinara koje okuplja naše vinarije i seoska turistička domaćinstva, posebno važna za razvoj turizma u timočkom delu opštine. Proces komasacije koji je u toku i odvija se uz podršku države, ulaganje je od velike važnosti za unapređenje proizvodnje vina, a od posebne važnosti je i podrška koju Evropska unija sa Vladom Republike Srbije, pruža u cilju unapređenja kompleksa pivnica, turističkog lokaliteta od značaja ne samo za naš kraj, već i šire. Naše bogato nasleđe nas obavezuje a ujedno pruža i priliku za nove korake u unapređenju brenda „Vina iz Negotinske Кrajine“, poručio je predsednik Veličković.

Čin rezanja slavskog kolača je obavio protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevski.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Igor Stojanović a slavu je preuzela Smiljana Arnautović.

U prigodnom programu učestvovali su ansambl „Žirado kavaljeri“, Zorica i Mile Safet Кostadinović, Žikica Maksimović, zavičajni pesnik Milan Кotur, frulaš Gradimir Stamenković Mrki i zdravičar Nenad Petković.

Na kraju programa obavljeno je tradicionalno osveštanje i orezivanje vinove loze kako bi se označila nova rodna i plodonosna vinogradarska godina.

preuzeto: fb Opština Negotin