Nova koprodukcija zaječarskog i prištinskog teatra – komad ANTIGONA

U zaječarskom teatru počinje rad na predstavi Antigona, koja će biti koprodukcija Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić podsetio je na Protokol o dugoročnoj saradnji dva pozorišta potpisan pre godinu dana na Zoranovim danima, čiji je rezultat uspešna koprodukcija zaječarskog i prištinskog pozorišta i Dunavfesta u predstavi “Žene iz Troje” koja se okitila brojnim priznanjima na prestižnim festivalima u Srbiji. Ova predstava otvoriće 29. Festival “Dani Zorana Radmilovića”.

„Predstava ANTIGONA će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca. Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta”, istakao je Đuričić.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić je naglasio da je pozorište na čijem je čelu imalo brojne koprodukcije u predhodne dve godine, ali je saradnja sa zaječarskim teatrom najuspešnija. Predstava “Žene iz Troje” najuspešnija je i umetnički i komercijalno i festivalski, tako da su dvojica direktora sa radošću rešila da nastave uspešnu saradnju.

“Verujem da će ANTIGONA biti jako uspešna, dobra predstava s kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište. Na ovaj način mi nastavljamo u najboljem smislu da razvijamo saradnju u okviru naših finansijskih, stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili najbolje što možemo”, istakao je Radonjić.

Reditelj predstave Nenad Todorović je rekao da je rad na predstavi počeo i da je na probama čitano nekoliko verzija ANTIGONA – Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta i na kraju Janoša Glavackog. Kroz neku vrstu radioničarsko-dramaturškog procesa kroz koji su prošli, shvatili su da je mnoštvo komada različito tumačilo istu antičku temu koja je jedan od nekoliko stubova evropske kulture.

“Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko”, kaže reditelj Nenad Todorović koji dodaje da je osnovna ideja predstave vezana za Brehta koji iz mitološke sfere komad prebacuje na teren političkog i kritikuje kapitalizam.

Na konferenciji je bilo reči i o festivalu “Dani Zorana Radmilovića”, za koje za sada nema naznaka da će biti otkazan, rekao je direktor Đuričić.

“Mi smo ga planirali od 16. do 23. oktobra i nadamo se da će festivala biti s obzirom na to da je već održano Sterijino pozorje, da se održava festival u Šapcu. Na našem festivalu biće izvedeno 8 predstava u glavnom programu i dve u pratećem. Na Festivalu malih pozorišnih formi, koji je festival u festivalu, učestvuje 5 divnih predstava, koje nisu samo monodrame. Ono što nas posebno raduje su promocije knjiga, izložba slika sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, predfestivalsko veče gde će biti predstavljen književni portret Adama Puslojića. U programu “Pesnici Zoranu Radmiloviću” ispred njegovog spomenika, glavna reć će biti data Banetu Milanoviću, značajnom srpskom pesniku. S obzirom da ove godine nismo bili u mogućnosti da organizujemo Antika fest, manji deo festivala biće izveden na Zoranovim danima – biće postavljena izložba slika sa ranijih festivala “Antika fest”, biće organizovan okrugli sto, a Zoranove dane, kako je već rečeno otvoriće “Žene iz Troje” čija je zaječarska premijera bila na prošlogodišnjem “Antika festu”, rekao je Đuričić.