Nova kuhinja za obuku đaka u Ekonomsko – trgovinskoj školi

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi instalirana je nova oprema za školsku kuhinju u vrednosti od 45.000 evra. Oprema je obezbeđena zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat “Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje”. Ovaj projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

“Na ovaj način stekli su se uslovi za stručno usavršavanje nastavnika koji predaju učenicima obrazovnih profila konobar, kuvar i tursitički tehničar, sprovođenjem kontinuiranih obuka. Takođe, uslovi su se stekli i za razvijanje znanja i veština učenika u skladu sa zahtevima savremene industrije ugostiteljstva i turizma. Škola bi takođe proširila svoju obrazovnu ponudu i kroz obrazovanje i obuke odraslih i na adekvatan način obezbedila kvalitetnu radnu snagu koja odgovara potrebama lokalnih poslodavaca. Moderne kuhinjske mašine i multifunkcionalni aparati koje je škola dobila unaprediće i kvalitet usluge keteringa koji ova škola pruža u okviru proširene delatnosti ustanove”, istakao je Saša Petrović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Zaječaru.

Direktor je napomenuo da je pre 10 godina Ekonomsko-trgovinska škola škola kupila jednu kuhinju, a sada, u okviru projekta je dobila drugu, što je čini jednom od retkih škola koja ima dve kuhinje i školski restoran u samoj školi. Ono što prema Petrovićevim rečima predstavlja problem je nedostatak konobara i kuvara:

“Mi imamo tri mešovita odeljenja konobara i kuvara i to nije dovoljno za grad Zaječar. Po 15 učenika upisujemo u sve tri godine, imamo dva učenika koji su po programu inkluzivnog obrazovanja, ali se nadamo da će ta mešovita odeljenja razdvojiti, i dati nam po 30 učenika u svakom odeljenju”, objasnio je Petrović.

Nakon faze instaliranja opreme za kuhinju, kroz projekat “Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” Ekonomsku školu u Zaječaru očekuju i druge aktivnosti u okviru projekta.

“Do kraja godine treba do dobijemo sertifikat za obrazovanje odraslih koji je vezan za turizam, kuvarstvo, ugostiteljstvo, a posle toga bi trebalo da radimo obuke i sertifikate za roštilj majstora, za seoski turizam, što je i jedan od ciljeva projekta. Sledeća faza je simulacija učionice za turizam i hotelijerstvo i instaliranje programa za rad u hotelima i turističkim agencijama, pa ćemo tako kod turističkih tehničara imati praktičnu simulaciju koja će pomoći u obrazovanju učenika. Takođe, nadam se da ćemo od sledeće godine početi sa obrazovanjem i prekfalifikacijom odraslih i mladih i da ćemo zadovoljiti potrebe lokalne samouprave”, rekao je Petrović.

Petrović se osvrnuo i na probleme koje su imali tokom realizacije pojedinih aktivnosti.

“Prostor u kome se namešta oprema za kuhinju ima 30 kvadrata, a 27 elemenata. Veliki problem su bile instalacije, koje su jako stare, ali smo uz pomoć lokalne samouprave taj problem rešili. Primera radi, 2000. godine imali smo 10 računara, a sada imamo 150. Sa ugradnjom ove kuhinje je bilo evidentno da napon ne bi mogao da zadovolji potrebe i normalno funkcionisanje škole, pa smo morali da rešimo taj problem. Grad Zaječar i naša škola su investirili u tu aktivnost 800 hiljada dinara”, dodao je Petrović.