Nova kuhinjska oprema za dualno obrazovanje u Ekonomsko-trgovinskoj školi

Ekonomsko-trgovinska škola u Zaječaru dobila je nove kuhinjske mašine i aparate, vrednosti 45 hiljada evra, koji su obezbeđeni zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke kroz projekat „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“.

Inače, projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Nama je uvek veliko zadovoljstvo da se vratimo u Zaječar, s obzirom na to da ovde, dugi niz godina, učestvujemo u projektima, i to ne samo u ovoj sjajnoj školi, već je reč i o drugim projektima u regionu, pomoću kojih nastojimo da ostvarimo veoma ambiciozne planove i definišemo jasnu viziju kako treba dalje da se razvija ovaj grad i njegovo okruženje“, rekla je Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji.

„Jedan od stubova naše saradnje u ovom segmentu jeste da se angažujemo u pravcu jačanja privatnog sektora u vašoj zemlji, a drugo težište je da se stručno obrazovanje podstiče i pospešuje, da bi se olakšalo vašoj zemlji da bude konkurentna na tržištu Evropske unije. U tom smislu naša angažovanja usmerena su u dva pravca – da edukujemo, da omogućimo razvoj stručnih kadrova, a sa druge strane cilj našeg projekta je da osnažimo turizam, prevashodno ovde u istočnoj Srbiji“, rekao je Kristijan Šiling, šef Odeljenja za privrednu saradnju Savezne Republike Nemačke.

„Nismo došli ovde da vidimo savremenu opremu, već funkcionalnost znanja i funkcionalnost te opreme. Velika podrška ljudima iz škole, jer sistem uvek počiva na ljudima. U narednom periodu, ićićemo ka 60 odsto učenja kroz rad, zato što učenje kroz rad jeste inspracija za mlade ljude da razvijaju svoju kreativnost, inovativnost da shvate da u 21. veku ne možemo da govoirmo samo o radu već se proces učenja nastavlja i kada započnu svoju karijeru, da će se tokom celog života takmičiti sa savremenim tehnološkim razvojem“, rekla je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Radovi na adaptaciji prostora u kome je smeštena kuhinja završeni su zahvaljujući sredstvima Grada Zaječara, u iznosu od 800 hiljada dinara.

„Grad je dao novčana sredstva za pripremanje prostorije u školi, i moram reći da je kuhinja prelepa. Takođe, što je veoma važno je da škola ima kadrove koji će decu imati čemu da nauče, za posao koji je sve više plaćen. Mene je iznenadio podaatak da već u nekim kvalitetnim ugostiteljskim objektima na području Timočke krajine, posebno u vinarijama, plate dostižu plate njihovih kolega u inostranstvu i to je jedini način da uslugom, kvalitetom sačuvamo kvalitetne kadrove i da radimo na njihovom obrazovanju. Smatram da je prelazak na duelno obrazovanje jezgro za dobijanje kvalitetnih kadrova“, kazao je gradonačelnik Boško Ničić.

Kako je na svečanosti istakao direktor Ekonomsko-trgovinske škole Saša Petrović, osim opremanja kuhinje, GIZ je u toku ove godine pomogao u obuci nastavnika, opremanju škole sa 10 laptop računara, uradio novi web sajt škole koji je umnogome doprineo promociji škole.

„Cilj ovog projekta je da za godinu dana, Ekonomska škola bude centar u obrazovanju odraslih u oblasti turizma i ugostiteljstva i da naši učenici posle završene srednje škole mogu odmah, zahvaljujujući savremenoj opremi i kuhinji, da rade u industriji i u ugostiteljstvu“, istakao je Petrović.

U znak zahvalnosti za doprinos realizaciji projeta, stručnoj i finansijkoj pomoći, Ekonomosko-trgovinska škola dodelila je najznačajnije priznanje „Zlatnu knjigu“ Kristijanu Šilingu, šefu Odeljenja za privrednu saradnju Savezne Republike Nemačke, Danieli Funke, direktorki GIZ-a, Gabrijeli Grujić, pomoćnici ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću.

Učešćem zaječarske škole u ovom projektu postiže se sinergija sa projketom „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju EU i nemačka Vlada, a koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog potencijala za dalji razvoj ovog područja. Stručnim osposobljavanjem kadrova koji izlaze iz Ekonomsko-trgovinske škole obezbeđuje se pun i održiv efekat mera podrške razvoju turizma i ugostiteljstva, kao i bolje perspektive mladih u Zaječaru i okolini.

foto: Za media/Radio Magnum