Nova mehanizacija za održavanje grada i sela

Gradska uprava Zaječara nabavila je nekoliko novih mašina za održavanje grada čija je vrednost oko 340 hiljada evra.

Nabavljena je multifunkcionalna mašina sa priključcima; drobilica koja će drobiti šiblje i grane pored puta, a što će kasnije biti upotrebljeno za sistem grejanja na biomasu, kao i razni priključci za čišćenje snega koji će doprineti lakšem uklanjanju snega sa trotoara.

Danas je ove mašine predstavilo Javno preduzeće “Timok održavanje” kome su mašine poverene za rad.

Stigla je multifunkcionalna mašina i deo priključaka iz Italije, dok će drugi deo priključaka, koji se ne proizvodi u Italiji, već u Švedskoj i Danskoj, stići u narednih nedelju dana. Tu se misli na „mačeve“ za sečenje grana pored puta, što će ubrzati posao koji su do sada ručno radili radnici ovog preduzeća. Tu je i drobilica, koja drobi drvnu masu, debljine do 20 centimetara, pa i preko. Od ove godine počinjemo da sakupljamo biomasu za buduće dve toplane.
Osim priključaka za čišćenje snega, mašina vuče posudu u kojoj će se sipati natrijum, a ne so, pa će se sneg i mnogo brže topiti sa ulica.
Kupljena je i mašina koja čisti travu, koja je počela da izbija iz popločenih trotoara.
Radi se na tome da se raspiše tender za kupovinu kamiona za transport drvne mase i da se nabave još neke neophodne mašine,

kazao je gradonačelnik Boško Ničić na smotri nove mehanizacije.

JKP „Timok-održavanje“ odskora poseduje i mašinu za obeležavanje puteva, a raspolaže i najnovijom pumpom za ispumpavanje vode u slučaju poplava.

U toku je proces javne nabavke za još jednu korpu za radove na javnoj rasveti.

Nadležni kaže da je prioritet ovih dana krčenje rastinja kraj puta Lenovac-Lasovo, koje otežava autobuski saobraćaj.

foto: Zaječar on line