Novi izgled crkve u Šarbanovcu

U toku je rekonstrukcija verskih objekata na teritoriji grada Bora. U Šarbanovcu i Zlotu izvode se radovi na uređenju kako spoljašnjeg tako i unutrašnjeg dela crkve. Tokom prošle godine završeni su spoljašnji radovi na crkvi Svete Trojice u Šarbanovcu, postavljeni su novi oluci. U toku su radovi na rekonstrukciji unutrašnjosti same crkve.

Ono što je od izuzetnog značaja za hram je ikonostas koji je veoma vredan i značajan još iz perioda kada je i sagrađena crkva 1935. godine. Pod je popločan novim pločicama a u planu je reparacija ulaznih vrata sa severne i zapadne strane. Potrebno je da se u samoj porti crkve uredi metalna ograda i kapija koja je dotrajala. Iako su radovi u toku, crkva je otvorena za vernike, istakao je protojerej i starešina crkve u Šarbanovcu Ratko Tobić.

Ove godine, iz gradskog budžeta, za finansiranje i sufinansiranje projekata crkava i verskih zajednica izdvojeno je milion i 200 hiljada dinara. Urednu konkursnu dokumentaciju za rekonstrukciju verskih objekata podnele su crkve u Šarbanovcu i Zlotu. Za njihovo uređenje izdvojeno je milion i 150 hiljada dinara, objašnjava član Gradskog veća Marko Nikolić i dodaje da je rok za završetak radova 20 dana.

Naredne godine, iz lokalnog budžeta, biće izdvojeno 5 milona dinara za uređenje crkava na teritoriji grada Bora.

izvor i foto: Grad Bor