Novi Sad – Evropska prestonica kulture

Novi Sad od danas nosi laskavu titulu Evropske prestonice kulture. Svečano otvaranje u okviru programa “Doček” je večeras kada po julijanskom kalendaru ispraćamo staru godinu.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, Doček spaja dve umetnosti, dva pisma, dve nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će tako Doček 7530 doneti svojevrsnu proslavu koja pomera granice i staviti Novi Sad u centar evropskog kulturnog života, kažu iz Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Ceremonija proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture prisustvovali su Ana Brnabić, predsednica Vlade, Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Igor Mirović, predsdnik Vlade Vojvodine, IŠtvan Pastor predsednik pokrajinske Skupštine brojne zvanica iz cele Evrope, predstavnici bivših, sadašnjih i budućih kulturnih prestonica.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu.

Ana Brnabić, predsednica Vlade, istakla je da ne postoji grad koji je više od Novog Sada zaslužio i koji nosi veći potencijal da visoko nosi zastavicu omladine i kulture.

– Novi Sad je centar kreativnosti i kulture, centar izvrsnosti i centar inovacija – istakla je Brnabićka. – Grad u kojem cvetaju strane tehnološke kompanije, ali i domaće kompanije pametnih naših ljudi koji su svetski lideri u inovativnosti. Jedan od preduslova za ovu transformaciju je veliki trud i napor uložen da se Novi Sad uopšte kandiduje za ovu titulu a onda i da postane jedna od najuspešnijih prestonica kulture sa najvećim budžetom za kulturu.

– Srbija je zemlja pobednik koja investirajući u nauku, inovativne, kreativne i talentovane ljude i prostore postaje moderna, otvorena zemlja, zemlja partner na globalnom nivou – kazala je Brnabićka. – U kreativne industrije, u poslednjih pet godina, investirano je milijardu evra. Po ugledu na Evropsku prestonicu kulture, ustanovili smo i Nacionalnu prestonicu kulture, a tu titulu nedavno je poneo grad Čačak.

Prvi čovek grada koji je zvanično Evrpska prestonica kulture za 2022., Miloš Vučević, rekao je da ćemo tokom ove godine pokazati celoj Evropi kakvo blago imamo, i da će ova godina definitivno promeniti sve naredne godine u Novom Sadu.

– Pokazaćemo bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive. Isti taj Novi Sad koji je od nastanka bio višenacionalan grad, koji su naši preci zajedno gradili bojama svoje duhovnosti, tradicije i identiteta. Isti taj Novi Sad koji je nazvan Srpskom Atinom, jer je u 19. veku bio kulturni, politički i društveni centar srpskog naroda, “najveće srpsko opščestvo na svijetu”, kako je govorio Vuk Karadžić, a Jovan Skerlić beležio da se u Novom Sadu tada pisalo i mislilo za ceo srpski narod – kazao je Vučević.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković, istakla je da ovo izuzetan dan za Novi Sad i Srbiju i mnogobrojne ljude koji rade u kulturi.Prema njenim rečima, nema ničeg prirodnijeg od toga da Novi Sad bude EPK.

– Pored prestiža koji sa sobom nosi, ovo je i priznanje koje nadahnjuje i višestruka prilika za svaki grad koji je ponee – kazala je Gojkovićeva. – Nema ničeg prirodnijeg od toga da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture. Ovo je mesto gde multikulturalnost stanuje vekovima i različitost nije bila razlog za podeljenost, već mostovi koji spajaju i ujedinjuju.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, pozdravljajući prisutne, istakao je da je titula EPK Novom Sadu donela novu snagu, ali pre svega odgovornost.

– Kao prvi grad koji je poneo titulu EPK ispred zemlje kandidata ze Evropsku uniju, naš grad je poželeo da iznova gradi i da zdaje za nove mostove, kako i glasi krilatica našeg projekta – kazao je Milenković. – Zahvaljujući njoj i strateškim projektima gradili smo čitavu 2022. godinu. I samo kada je baštinio kulturu ovaj grad je bio i Srpska Atina i Evropska prestonica kulture. I samo kad je negovao kulturu i ulagao u nju, on se razvijao i socijalno, i ekonomski i politički. I samo kad Evropa baštini kulturu, ona je dobro mesto za sve. Utopija je ideal mogućeg, a ne nemogućeg. Zato gađamo mesec, pa i ako promašimo, pogodićemo zvezdu.

U multimedijalnom programu prikazana je tradicija Novog Sada i Vojvodine u svetlu evropskih vrednosti koje prožimaju celokupan program Novog Sada kao Evropske prestonice kulture kroz ukupno osam, tematski orijentisanih programskih lukova, celina.

U muzičko-plesnom spektaklu u SNP-u učestvovali su eminentni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene. Događaj je režirao Aleksandar Nikolić, autor muzike je novosadski instrumentalista i muzičar Boris Кovač, a program su vodili glumci Srpskog narodnog pozorišta Jovana Balašević i Vasa Stajkić.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture je proslava “Zeniteum:: 2022” reditelja Dragana Živadinova, koja slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

Deo programa svečanog otvaranja je i velika izložba “Кroz vreme i vaseljenu” u holu „Studija M“.

Novi Sad je u 2022. godini poneo prestižnu titulu, zajedno sa Кaunasom (Litvanija) i Ešom (Luksemburg), a Novi Sad je ujedno prvi od tri grada u kojem je održano svečano otvaranje godine titule.

izvor: Vlada Srbije, foto: Vlada Srbije/Tanjug, naslovna: TO Novi Sad/ @fotoaleksandarm