Novi sastav GIK-a predvode Minić i Dinulović

Nakon što je Skupština Republike Srbije usvojila novi Zakon o lokalnim izborima, Skupština grada Zaječara usvojila je danas odluku o novom sastavu gradske izborne komsije.

Na čelu Gradske izborne komisije nalazi se diplomirani pravnik Marko Minić, koji je ovu dužnost obavljao i u prethodnom periodu, a za njegovog zamenika imenovana je diplomirana prvavnica Biljana Popović. Za sekretara je ponovo izabran diplomirani pravnik Nenad Dinulović, dok je za zamenika sekretara izabrana Marina Stefanović, diplomirana pravnica.

Za članove komisije izabrani su: Ana Ničić, Saša Stojanović, Dušan Radosavljević, Vesna Bujić, Oliver Stanojević i Petar Bađević. Za zamenike članova izabrani su: Tanja Rangelov, Vlastimir Stanković, Ivana Perić, Predrag Stanković, Mirjana Raščanin i Miladin Krstić.

„Skupština grada Zaječara je danas izabrala novi sastav, predsednika, nove članove, njihove zamenike, sekretara i zamenika sekretara. Ovaj zakon je proistekao iz jednog međupartijskog dogovora i sporazuma koji je potpisan u Skupštini Republike Srbije i ono što je veoma značajno za učesnike na predstojećim izborima je to da su političke partije koje do sada nisu imale pravo na članove u Gradskoj izbornoj komsiji, konkretno u Zaječaru, sada to pravo stekle“, navodi Zankov.

Podseća da su do sada pravo da imaju članove u Gradskoj izbornoj komisiji imale samo one političke opcije koje su u lokalnom parlamentu imale svoju odborničku grupu.

„Sada je to znatno prošireno i sve one političke opcije koje su ušle u lokalne parlamente, a nemaju odborničke grupe, imaju četiri, tri, dva, čak i jednog odbornika, dobile su pravo da predlažu, proporcionalno, u lokalnom parlamentu članove i zamenike“, kaže Zankov i dodaje:

„To je veliki iskorak napred, nešto što u Srbiji nije bilo, nešto što daje novu dimenziju, u smislu još veće ravnopravnosti svih učesnika na predstojećim izborima, bez obzira na njihovu eventualnu političku snagu. Svi imaju pravo da učestvuju u kontroli izbornog procesa, što je nama posebno važno jer sutra niko ne može da prigovori nešto u vezi korektnog i zakonitog procesa na predstojećim izborima početkom aprila“.

preuzeto: Radio Magnum