Novosadski kameni hor pobednik natpevavanja u Negotinu

Novosadski kamerni hor pod upravom Božidara Crnjanskog pobednik je Natpevavanja horova 56. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Jedan od najaktivnijih naših horova, učesnik brojnih domaćih i internacionalnih festivala dobitnik mnogih značajnih priznanja, osnovan 2013. godine, predstavio se na Natpevavanju horova delima Monteverdija, Golovanova, Griga, Hogana, a od brojnih Mokranjčevih dela, budući da je jedno obavezno na ovom horskom takmičenju, odlučili su se za njegov „Кozar“.

Moram da kažem da je zaista bilo uzbudljivo. Imali smo jedan intenzivan period pripreme, kao i nesumljivo svaki ansambl koji se večeras takmičio i koji se zapravo potrudio da se prikaže u najboljem mogućem svetlu. Doneli smo doneli našprogram koji smo vredno pripremali i preko leta i tokom ove međupauze i zaista imamo jedan veoma specifičan i lep osećaj večeras na ovoj sceni negotinskog Doma kulture. Iako ova sala ponekad, možda, deluje neinspirativno večeras je imala neku posebnu čar i posebnu dopadljivost tako da mislim da je sve pevače inspirisala da budu što bolji, a mi smo imali tu sreću da večeras zaista opevamo na jednom veoma visokom nivou svoj program i da osvojimo najviše priznanje večeras, prve su impresije dirigenta pobedničkog hora Božidara Crnjanskog.

Žiri u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, Aleksandra Vrebalov, kompozitor i dr Кatarina Stanković, dirigent nagradu za najbolje izvođenje Mokranjčevog dela, njegove Heruvimske pesme, dodelio je Leskovačkom Srpskom crkveno pjevačkom društvu „Bogoljublje“ iz Doboja, pod upravom Ljubice Timanović.

Banjalučkom Кamernom horu „Кerubini“ kojim je dirigovao Dušan V. Urošević pripala je nagrada za tragalački odnos prema horskom repertoaru, dok je Omladinskom mešovitom horu „Simonida“ iz Beograda, pod upravom Jelice Čukarić pripala plaketa za muzikalnost ansambla i za najperspektivnijeg mladog dirigenta.

izvor i foto: mokranjcevi-dani.com