Novosti: Za tri godine iz borskog rudnika ukradeno 243 kg zlata

Iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 2014. do sredine 2017. godine ukradeno je tačno 243 kilograma zlata – pokazali su rezultati istrage, u koju su “Novosti” imale uvid.

Kako se procenjuje, u zavisnosti od cene tog plementitog metala, koja varira na svetskim berzama, RTB je oštećen za sumu između osam i devet miliona evra.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teške krađe, 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB – I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45) – koji su zaposleni u Radnoj jedinici za proizvodnju plemenitih metala, poznatijoj kao “Zlatara”.

Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik “Zlatare’”, kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Od osumnjičenih je oduzeto 48 nekretnina, koje su navodno bile u njihovom ili vlasništvu članova njihovih bližih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama širom Srbije. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilograma zlatnog nakita!

izvor: Novosti