Obuka najmlađih neplivača

Na gradskom bazenu u Zaječaru počela je obuka prve grupe neplivača. 45-oro mališana uveliko uči osnove plivanja, a nakon obuke, svi polaznici će dobiti diplomu o završenoj Školi plivanja.

Prema rečima Marka Panića, plivačkog trenera sa licencom Plivačkog saveza Srbije i profesora fizičke kulture, zaječarski mališani su na prvom času obuke imali priliku da se pre svega „upoznaju“ sa vodom, oslobode straha, a zatim i nauče prve pokrete u vodi.

„Кao i svake godine cilj nam je da što veći broj dece osposobimo da se bezbedno i samostalno kreću u vodi. Prepodne radimo osnovnu obuku plivanja, popodne stepenovanu obuku i pripremamo decu za takmičarsko plivanje, tačnije uvodimo ih u svet trenažnog procesa plivanja“, kaže Panić.

Prošlogodišnji vremenski uslovi dozvoljavali su da na gradskom bazenu u Zaječaru budu realizovane četiri obuke Škole plivanja. Oni koji rade sa mališanima se nadaju da će i ove godine biti što više dece koji će proći kroz program Škole.

„Uzrast dece u Školi plivanja je od četiri godine pa na dalje, gornju granicu nemamo, svi su dobrodošli. Jedna grupa ima deset časova, i to je dovoljno za osnovnu obuku, a to znači da se samostalno kreću kroz vodu. Međutim, ne treba tu da staju, već da nastave da treniraju plivanje, kako bi zaista postali bezbedni plivači, a neki i takmičari“, rekao je Panić.

Druga grupa Škole plivanja je popunjena, i ako vremenski uslovi dozvole startuje 8. jula, dok je u upis za treću grupu u toku. Sa decom rade pet instruktora i svi su, prema rečima nadležnih, profesori fizičke kulture i spasioci sa licencom.

Osim obuke za neplivače, i ove godine će biti organizovana i Akademija plivanja, namenjena svima koji žele da nauče nove ili usavrše već poznate tehnike. Časovi u okviru Akademije će biti organizovani u večernjim satima.

„Akademija plivanja je aktivna od prošle godine, radili smo i tokom zime, vodili decu na bazen u Boru, i imamo već pet deteta koji će izaći na takmičenje i od kojih očekujemo dobre rezultate , kako bi Akademija prerasla u plivački klub“, objasnio je Panić.

Кako se navodi u Javnom komunalnom preduzeću „Timok održavanje“, cena Škole plivanja je 3.000 dinara, a zainteresovani roditelji decu mogu da prijave, za treću grupu, na broj telefona 060/3851075.

Кada je reč o Akademiji, za sve one koji žele da postanu deo tima, prva uplata iznosi 3.000 dinara, ako porodica ima dva deteta, za drugo dete iznos je 1500 dinara, dok treće, četvrto i porodica sa više dece, ne plaća.

Ako neko od dece ili starijih želi da nastavi da se bavi plivanjem, onda članarina iznosi 2000 dinara za deset treninga.

izvor i foto: JKP Timok održavanje