Od 17. avgusta treća doza vakcine

Dopunska, treća doza vakcine protiv korona virus u Srbiji biće u primeni od utorka, 17. avgusta 2021. godine, saopštila je Vlada Srbije.

„Svi vakcinisani gradjani će 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje gradjana će se obaviti SMS i mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije“, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, treća doza vakcine biće dostupna po želji gradjana, odnosno nezavisno od toga da li spadaju u kategorije stanovništva kojima se buster doza preporučuje.

„Svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze nakon dobijenog poziva od eUprave. Gradjani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od eUprave“, rečeno je u saopštenju.

Dodaje se i da se gradjanima ostavlja mogućnost izbora vakcine „polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani“.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V, i vakcine proizvodjača Fajzer-Biontek i AstraZeneka.

Dopunska doza preporučena je osobama sa narušenim imunitetom imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

Preporučuje se da buster dozu prime i osobe starije od 70 godina, kao i stariji od 60 godina sa stalnim boravkom u domovima za stare i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlenima u tim, ili u zdravstvenim ustanovama.

Takodje je preporučena i putnicima u medjunarodnom saobraćaju, odnosno gradjanima Srbije koji često putuju u inostranstvo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Po dobijanju poziva od eUprave gradjani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma. Spisak punktova za imunizaciju biće dostupan na Portalu eUprava.

Vlada Srbije apelovala je na sve gradjane „da zaštite svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje svih ljudi u svom okruženju i vakcinišu se“, jer kako je navedeno, ogromnu većinu hospitalizovanih pacijenata čine nevakcinisani gradjani.

„Nadamo se da će činjenice poput ovih, kao i to da je prošlo dovoljno vremena i da su svi vakcinisani gradjani prošli bez velikih tegoba i reakcija nakon vakcine i revakcine, ohrabriti one koji se još uvek nisu vakcinisali da to i urade. Vakcinacija je i danas, nakon mnogo vremena od izbijanja globalne pandemije korona virusa, jedini put da se zarazna bolest konačno pobedi“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta