Od 5. januara vakcinacija zdravstvenih radnika

Plan Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju je da se do kraja sedmice vakciniše 2.500 ljudi u gerontološkim centrima i oko 8.500 zdravstvenih radnika, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek.

Vakcinacija će se obavljati svakoga dana, osim na Božić, a sutra počenje za zdravstvene radnike i to od jedinica intenzivne nege, zatim prijemno-trijažnih centara, kovid-bolnica.

“Tokom vakcinacije narednih dana bićemo prisutni na više od 30 lokacija širom Srbije, uključujući sve kliničke centre, kliničko-bolničke centre, opšte bolnice i na više od 110 punktova”, najavio je Ðerlek.

Naveo je da je Srbija danas dobila 19.500 vakcina firmi Fajzer i Biontek, da imamo 2.400 vakcina sputnjik i da će sve one biti utrošene do kraja nedelje a da se od ponedeljka očekuje novi kontingent Fajzer-Biontekovih vakcina.

“Tokom ovog meseca trebalo bi da dobijemo oko 80.000 Fajzerovih vakcina, u februaru još oko 200.000, a do kraja januara dobićemo i velike količine Sputnjikove i kineske vakcine”, naveo je Ðerlek.

Dodao je da će se raditi na tome da se tempo vakcinacije pojačava iz nedelje u nedelju, kako bi bilo vakcinisano što više ljudi.

izvor: RTS