Odlaže se državna matura

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je gotovo izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem koronavirusa, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022. godine.

Ružić je u intervjuu za “Novosti” istakao da je državna matura velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

“Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera”, kazao je Ružić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je napomenuo i da je formirana radna grupa koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, kao i da će uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

Ružić je, na pitanje da li se razmišlja o produženju raspusta koje se završava 18. januara, ponovio da se epidemiološka situacija prati na dnevnom nivou i da će odluka o tome biti doneta na Kriznom štabu.

“Za đake je, u svakom smislu, najbolje da nastavu prate u školama. Okolnosti su drugačije i vanredne, ali obrazovni sistem je odgovorio na izazove i kada je u pitanju održavanje obrazovnog procesa i kada je u pitanju primena epidemioloških mera”, kazao je Ružić.

izvor: Novosti