Održan četvrti protest “Borani protiv dima”

Meštani Bora danas su ponovo protestovali zbog nivoa zagađenja vazduha u tom gradu koji mesecima unazad prelazi dozvoljene nivoe. Skup je održan ispred upravne zgrade kineskog Ziđina, nekadašnjeg RTB Bor gde je iznet zahtev da se hitno smanji proizvodnja kako bi i zagađenje bilo manje.

Građani Bora okupljeni pod geslom “Borani protiv dima” i danas su zahtevali od nadležnih da reaguju na prekomerno zagađenje vazduha u Boru koje je intenzivirano poslednjih meseci.

Građani su nosili zaštitne maske i transparente na kojima, između ostalog, piše „Stop trovanju naše dece“. Na protest su došli građani i iz drugih gradova – Beograda, Zaječara, Majdanpeka…

Kako je na objavljeno na fejsbuk stranici Eko East Bor, menadžment Ziđina nije primio delegaciju građana na prijem zakazn za 13 sati.

Zbog Rudarsko-topioničarskog basena vazduh u Boru godinama je zagađen. Zagađenje vazduha je delimično bilo smanjeno izgradnjom nove topionice 2015. godine. Ali kada je RTB Bor krajem 2018. godine preuzela kineska kompanija, došlo je do povećanja proizvodnje bakra, srebra i zlata. Za meštane Bora to je značilo svojevrsnu ekonomsku stabilnost, ali i povećanje zagađenja.

Bez obzira na to što stare mašine u pogonima nisu zamenjene, obim rada je povećan, a vazduh u Boru, prema tvrdnjama meštana, u sve lošiji i opasniji po zdravlje meštana, prenosi “Insajder”.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, samo od početka ove godine pa do sredine avgusta merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Boru 199 puta su zabeležile vrednosti sumpor dioksida iznad dozvoljenih granica. Od toga je sedam puta zagađenje bilo opasno po zdravlje ljudi, upozorili su iz Agencije u odgovoru Insajderu.

Gradska uprava Bor je nedavno formirala radnu grupu koju čine predstavnici Ziđina, Gradske uprave i mesnih zajednica koje su najviše pogođene uticajem rada kineske kompanije.

foto: fb Eko east Bor /Ljubiša Marinković