Održana javna debata “Uloga žena u održivom razvoju”

Povodom Međunarodnog dana žena, centralnim gradskim ulicama Zaječara danas je prvi put prošla povorka žena u okviru “Mentorske šetnja” koja ilustruje posvećenost žena razvoju globalnog liderstva i ukazuje na dostignuća žena širom sveta.

Šetnja je organizovana u okviru programa „Podeli svoje znanje“, koji je već deset godina usmeren na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Učesnice šetnje potom su se okupile u Slupštini grada na javnoj debati na temu “Uloga žena u održivom razvoju”.

S obzirom na to da žene čine polovinu globalnog stanovništva, one predstavljaju ogroman potencijal za razvoj demokratskog i održivog društva. U globalnoj javnosti i javnosti Srbije u kontekstu evrointegracija, sve češće se ističe uloga liderki u postizanju održivog razvoja. Ističu se specifične liderske osobine žena koje u perspektivi odgovaraju afirmisanju svetskih problema i donošenju odluka koje doprinose njihovom rešavanju. Sistemski rodna ravnopravnost predstavlja jedan od najvećih izazova savremenog društva i prepoznata je upravo Agendom održivog razvoja 2030,

istaknuto je na skupu.

Učesnice debate bile su: Lidia Vujičić – UN Women, Dunja Marušić -Timočki omladinski centar, Marina Milojević – zamenica gradonačelnika grada Zaječara i moderatorka: Zorana Milovanović – Evropski pokret u Srbiji.

foto: screenshot Evropski pokret u Srbiji

Ove godine organizovano je više od 160 Mentorskih šetnji u okviru Vital Voices globalne ženske liderske mreže u 66 zemalja širom sveta.

U Srbiji su prve Mentorske šetnje održane 2008. godine, u Beogradu i Nišu.

U okviru programa “Podeli svoje znanje”, Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti. Program Podeli svoje znanje u Srbiji koji od 2010. godine organizuju Evropski pokret u Srbiji, U.S. Embassy Belgrade, Erste Banka Srbija i OSCE Mission to Serbia.