Održani “Zaječarski dani” – manifestacija penzionera amatera

U susret mesecu starih i Međunarodnom danu starih lica, u Centru za kulturu u Kotlujevcu održan je Prvi festival kulturno-umetničkih društava penzionera „Zaječarski dani“.

Da su naši najstariji čuvari kulturnog nasleđa i promoteri narodnog stvaralaštva pokazali su vremešni amateri iz Vranja, Vrnjačke banje, Leskovca, Negotina, Zaječara, i gosti iz Belogradčika u Bugarskoj.

Manifestacija je počela zajedničkim kolom svih učesnika, nakon čega je kulturno-umetnički program nastavljen u Domu kulture.

Ponosna sam što otvaram ovaj prvi festival kulturno umetničkih društava „Zaječarski dani“ u okviru obeležavanja meseca starih. Ovom prilikom bih se u ime grada, zahvalila celom timu na organizaciji ovog događaja, a grad Zaječar, kao društveno-odgovoran grad brine o svojim najstarijim sugrađanima, i tu smo da podržimo svaku vašu inicijativu. Očekujemo da ovaj festival postane tradicionalan,

istakla je pozdravljajući učesnike manifestacije, Marija Marković, članica Gradskog veća.

Bila je ovo prilika da se domaćini predstave gostima i publici igrama iz zaječarskog kraja, po koreografiji Branislava Mladenovića.

Mnogo su značajne ove manifestcaije za nas i cilj nam je da se svi penzioneri okupe, imaju svoj datum, festival, da očuvamo tradiciju, kulturu. Važno je da se stariji ljudi sretnu, da se druže, zabave. Mi stalno idemo, putujemo, pa smo sada organizovali prvi put ovakav festival, da i mi dočekamo goste i pokažemo da možemo da budemo dobri domaćini,

istakla je u ime domaćina Dimitrinka Petrov, predsednica KUD Penzioner.

Od početka godine članovi zaječarskog društva učestvovali su na brojnim zaječarskim i manifestacija u gradovima u okruženju, a od gostovanja izdvajaju nastup na 11. Međunarodnom festivalu folklora u Leskovcu i na Međunarodnom festivalu folklora „Dunavci pevaju i plešu 2019“ u Bugarskoj.

Organizatori manifestacije su Kulturno-umetničko društvo „Penzione“ iz Zaječara i Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.