Omaž precima – izložba “Iz ratnog dnevnika”

U galeriji Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru otvorena je dokumentarna izložba “Iz ratnog dnevnika 1914-1918”, autora Milene Milošević Micić, viši kustos Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Na otvaranju su se zaječarskoj publici obratitli direktor Istorijskog arhiva Velibor Todorov i v.d. direktora knjaževačkog muzeja Aleksandar Ristić.

O izložbi i priređenom Ratnom dnevniku Stojana.J. Jevtića iz Prvog svetskog rata 1914-1918, pratećem multimedijalnom sadržaju i andorid aplikaciji govorila je autorka izložbe.

Ova izložba predtsvalja impresivan i upečatljiv trenutak u mom životu. Kao istoričar umetnosti, proučavajući spomenike, ne samo iz Prvpg svetskog rata već i iz svih drugih, raumišljala sam o nepravdi koju činimo prema svim znanim i n eznanim ljudima koji su dali živote za slobodu. Namera je bila da ovom izložbom precima ukažemo dužnu čast i poštovanje i sačuvamo sećanje na njihove žrtve,

kazala je autorka izložbe.

Ovom prilikom prikazan je dokumentarni film koji je snimljen za potrebe izložbe.

Postavka se može razgledati do 22. marta.

Štampanje knjige „Ratni dnevnik Stojana J. Jevtića iz Prvog svetskog rata 1914-1918“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije, u okviru programa Evropske godine kulturnog nasleđa 2018.