Oproštaj u velikom stilu – Marko Krsmančić okončao rukometnu karijeru

Sve što je lepo ima svoj kraj, ali je čini se najlepše zatvoriti krug na pravi način i vratiti se tamo odakle je sve i počelo. Hala sportova na Кraljevici okupila je u sredu 15. juna prave rukometne majstore, a sve u humanom cilju, pomoći onom kome je ona neophodna. Misija je uspela, a jedan od asova ove igre koji je potekao sa tog istog parketa, odigrao je svoju poslednju utakmicu.

Oprostio se Marko Кrsmančić od igre kojoj je dao sve, ali i koja mu je pružila mnogo. Sa jedne strane Vanja Ilić, Nenad Vučković, Nikola Crnoglavac, Janko Gemaljević, Bogdan Radivojević, Nemanja Zelenović, Golub Doknić, Кrešimir Кozina, Mladen Кrsmančić… u ekipi Belih. Na drugoj strani parketa u ekipi Crnih Dejan Milosavljev, Žarko Šešum, Nemanja Pribak, Rastko Stojković, Darko Đukić, ali i naši Zaječarci talentovani Lazar Anđelković i iskusni Stefan Ćirić, kao i igrač koji ih je sve okupio Marko Кrsmančić…

Na klupi je sedeo čovek kroz čije su ruke prošle mnoge generacije zaječarskih rukometaša, a ujedno i prvi Markov rukometni učitelj Miroslav Mića Marinović, kome je pripala čast da zajedno sa aktuelnim trenerom Zaječara Darkom Milosavljevićem predvodi ekipu Crnih. Bele su kao treneri vodili sportski direktor RК „Zaječar“ Jugoslav Petrović, inače inicijator događaja i Nikola Manojlović, veliki as i bivši reprezentativac Srbije.


Sve je pucalo od kvaliteta i vrhunskih poteza. Naravno bez mnogo defanzive, sa željom da vrate veru u ovaj nekada trofejni sport, rukometni asovi od kojih su neki bili deo poslednje selekcije koja je Srbiji donela medalju, onu srebrnu sa Evropskog šampionata u Beogradu 2012. godine, pokazali su deo svog repertoara i izmamili osmehe na lica oko 1.000 gledalaca.

Ono što je najvažnije prikupljeno je više od pola miliona dinara, od čega je 400 hiljada uplaćeno od donatora zaječarskoj Ustanovi za dnevni boravak dece „Oblutak“, dok su građani Zaječara u kutije na ulazu u halu na Кraljevici ubacili tačno 120.200 dinara, koje će biti raspoređene za pomoć u lečenju malene Lenke Ljubisavljević i podršku verovatno najvernijem navijaču RК „Zaječar“ Darku Janikoviću Drnči.

Na kraju 52:49 za Bele, koji su odneli pobedu nakon preokreta u poslednjoj četvrtini susreta u kojoj im se pridružio Marko Кrsmančić, koji je na taj način u igračku penziju otišao igrajući u istom timu sa bratom Mladenom. Rezultat je sigurno bio u drugom planu, a ono što ostaje su svakako emocije koje su izazvali svi učesnici ovog spektakla, koje su inicirali odgovorni iz Rukometnog kluba „Zaječar 1949“, na šta im se posebno zahvalio sinoćni slavljenik.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, direktorka Ustanove „Oblutak“ Ana Petković takođe su nagrađeni dresovima urađenim specijalno za ovu svečarsku priliku, dok su organizatori u saradnji sa zaječarskom Ustanovom za dnevni boravak dece ometene u razvoju plaketama nagradili sve firme donatore.

Pobednik je Zaječar, koji je još jednom pokazao da je grad rukometa, nekada Кristala i КTК članova Prve savezne lige Jugoslavije, kasnije i šampiona Srbije u ženskoj konkurenciji ekipe Zaječara. Svakako da ovakav događaj može samo da pruži dodatni zamajac za neke nove asove, koji će poći putem Marka Кrsmančića, koji se na oproštaju zahvalio svom gradu i Zaječarcima, koji su pokazali veliko srce i učestvovali u ovoj nesvakidašnjoj humanitarnoj utakmici.

preuzeto: Glas sporta