Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo

U Nišu je održano centralno obeležavanje 20. godišnjice od početka bombardovanja. Sećanjem na žrtve odata je počast stradalima, uz poruku: “Oprostićemo ako budemo mogli, zaboraviti samo ako nas ne bude bilo”.

Centralno obeležavanje početka NATO bombardovanja 1999. godine počelo je tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe.

Okupljenima u Nišu obratio se patrijarh srpski Irinej, koji je poručio da se danas sećamo najtragičnijih dana u istoriji, ističući da tako nešto ne treba da se ponovi nikada i nigde u svetu. Napomenuo je da su zvuci sirena za uzbunu i danas prisutni u našim životima.

Čujemo ih u snovima, u svojim sećanjima, to su dani najtragičniji u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove našem narodu, ali ne samo našem narodu nego nigde u ovome svetu. To su zvuci pakla, zvuci mržnje koji izlaze iz dubine čovekova bića, koje razaraju, koje predaju smrti i najtužnijim sećanjima,

rekao je patrijarh Irinej.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik obratio se okupljenima i poručio da je NATO bombardujući Srbiju načinio veliki zločin nad srpskim narodom, što je bilo u kontinuitetu sa bombardovanjem Republike Srpske.

Istakao je da je NATO agresija davno pripremana i da ona i dalje traje i dodao da su mu od onih koji su komandovali operacijom samo gori oni koji agresiju pokušavaju da opravadaju i nađu razloge, jer, kako kaže, njih nikada neće biti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je za opstanak srpskog naroda važan jedan uslov – da ne zaboravljamo nikada nikome naše živote, posebno ne dečije.

Ono što je za nas zločin, a smrt dve i po hiljade civila, smrt 79 dece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se meri desetinama milijardi dolara, za nas će uvek biti zločin, za njih je, ako i toliko hoće da priznaju – greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična- To je ono na šta mi nikada nećemo pristati. Ne ovde, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trdunice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dečijih.

Vučić je upozorio i da su neki krenuli u rušenje Srbije, a građanima poručio da niakda ne dopuste da neko sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije

Krenuli su da sruše Srbiju. Nemam šta drugo da vam kažem, šta god da se dogodi, meni, bilo kome od nas, nikada nemojte da dopustite da sruše slobodu, nezavisnost i samostalnost Republike Srbije. Nikada, nikome i zapamtite ove moje reči. Srbiju ne mogu da pobede,

poručio je predsednik Vučić.

Tokom govora, predsedniku Vučiću potekle su suze.

Na skupu je govorio i deminer Vojske Srbije Slađan Vučković koji je ostao bez obe ruke prilikom uništavanja kasetnih bombi.

Tokom agresije Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su najviši zvaničnici Srbije i republike Srpske, ambasadori Kine i Rusije, pripadnici Vojske Srbije i policije, građani Niša i okoline.

Za 78 dana NATO agresije poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

foto: Tanjug/Dimitrije Goli