Opštini Negotin za pošumljavanje oko 4 miliona dinara iz Zelenog fonda

Na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu novca iz Zelenog fonda za pošumljavanje, među 11 gradova koji će za projekte dobiti sredstva, našao se i jedan iz Timočke Krajine.

Prema preliminarnim rezultatima, Opštini Negotin odobreno je 3, 93 miliona dinara za projekat “Pošumnjavanja radi stvaranja vetrozaštitnog pojasa na katastarskim parcelama 5036 i 5236/2”.

Ovogodišnji budžet fonda iznosi nešto više od 34 miliona dinara. Na konkurs je stiglo 37 prijava a podržano je 11 projekata lokalnih samouprava. Osim negotinskog, podržani su i projekti Vranja, Plandišta, Šapca, Srbobrana, Niša, Kruševca, Kraljeva, Kikinde i dva projekta iz Užica.

Od timočkih lokalnih samuprava konkurisao je još Grad Bor sa projektom „Povećanje šumskog fonda u gradu Boru u cilju sanacije degradiranih površina”, kojim je planirano sufinansiranje iz sredstava Zelenog fonda Republike Srbije od blizu 75 miliona dinara. Projekat nije dobio “zeleno svetlo”, navosi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine jer je prijava bila nepotpuna, nije sadržala izjavu o načinu finansiranja.

foto: ilustracija/Lorist