Osnovci od ponedeljka do srede polažu malu maturu

Završni ispiti za osnovce, mala matura, počeće sutra i trajaće do srede u školama u Srbiji.

Sutra je test iz srpskog jezika, u utorak iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Sva tri dana testovi će biti polagani od 9 do 11 sati. Učenici treba da budu u školi do 8,15, kada počinje prozivka.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da “zarade” maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete rekla je za RTS da testovi imaju tri funkcije – dokaz da je đak završio školu, proveru same škole i nastavnika i najvažniju, selekcionu, na osnovu koje će đaci steći usov da se upišu u izabranu srednju školu.
Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor, a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

Ističe da odgovori moraju biti napisani hemijskom jer se običnom olovkom neće priznati.

Preliminarni rezultati treba da budu poznati do petka, 21. juna do 8 sati, nakon čega je moguće podnetu žalbu komisiji u školi i eventualno Okružnoj upisnoj komisiji.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28.juna, kada počinje popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7.jula, a raspoređeni đaci se mogu upisati dva naredna dana.

foto: malamatura.com