Otvoren 27. Sabor likovnih umetnika u Zaječaru

U galeriji Centra za kulturu u Kotlujevcu sinoć je svečano otvoren 27. Sabor likovnih umetnika u Zaječaru.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” je istakao da je Likovna kolonija iz više razloga promenila ime u Sabor likovnih umetnika i zahvalio svima onima koji su u teškim godinama organizovali i održali koloniju, kojom se Zaječar može ponositi. Mnogo stotina slika krasi zidove gradskih ustanova, a to je samo jedna od vrednosti ove smotre likovnih umetnika. Uz ogradu da ne poznaje sve učesnike Sabora, istakao je da selektor Sabora Rajko Karišić i književnik Adam Puslojić pripadaju tankom sloju vrednih ljudi, značajnih za svoju naciju koje treba kao blago čuvati i zahvalio im što su već godinama prisutni na brojnim kulturnim događajima u Zaječaru.

Gradski većnik za informisanje i kulturu Elena Matković prenela je pozdrave gradonačelnika učesnicima Sabora i naglasila da već 27 godina čuvamo tradiciju umetnosti i da gotovo nigde kulturna baština nije toliko bogata kao u Zaječaru, čime se možemo pohvaliti. Istakla je da će se grad i Centar za kulturu truditi da ova manifestacija narednih godina bude masovnija i na još višem nivou.

Ovogodišnji selektor Sabora likovnih umetnika, umetnički fotograf Rajko Karišić je istakao da se slaže sa konstatacijom direktora da se ovo druženje umetnika ne treba više zvati likovna kolonija nego umetnički sabor ili saborovanje likovnih stvaralaca, jer je to adekvatan naziv za ovakvu vrstu druženja. Ovaj saziv umetnika je izvanredan s obzirom na to da prošle godine epidemiloška situacija nije dozvoljavala ovakvo saborovanje, a i sada su mnogi bili sprečeni da dođu zbog korone.

Učesnici ovogodišnjeg sabora su Dejan Trajković iz Vranja, Miroljub Sretenović iz Kragujevca, Milan Radaković iz Sombora, Adam Puslojić iz Kobišnice, Dragoljub Firulović Džo i Nedim Hadžiahmetović Mafa iz Negotina, Nina Švajber i Danica Krstić iz Zaječara i Rajko Karišić. Prema rečima selektora, Milivoje Štulović, koji zbog bolesti nije mogao da dođe, poslaće svoju sliku, kao i da je bio na saborovanju. To je saziv 10 odabranih koji će se ove godine truditi da opravdaju poverenje domaćina i obezbede sebi poziv za neko od narednih druženja.

Čast da otvori 27. Sabor likovnih umetnika pripala je književniku Adamu Puslojiću koji je istakao da je među malobrojnim preživelim učesnicima prve Likovne kolonije “Gamzigrad”, a da je rodonačelnik kolonije Tomislav Mijović koga je jedan od najvećih srpskih pesnika Branko Miljković nazvao princem srpske poezije. Puslojić je podsetio da je uz svaku koloniju išao takozvani dežurni pesnik čija je misija bila da u pesmi komentariše slike i zamolio prisutne da odaju počast velikom broju umetnika – polaznika kolonije koji više nisu živi.

Prema rečima Puslojića pre devet dana izgubili smo Dragoljuba Stajkovića, jednog od najeminentnijih i najveličanstvenijih učesnika ove kolonije, koji je završio studije u Parizu. Puslojić je njemu posvetio pesmu “Moleban za Dragoljuba Stajkovića”.

Likovni umetnici će stvarati u Klubu zaječarskog pozorišta do 27. avgusta. U galeriji Centra za kulturu u Kotlujevcu otvorena je izložba radova nastalih na 26. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Gamzigrad“ , održanoj 2019. godine.

Organizator 27. Sabora likovnih umetnika u Zaječaru je Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a pokrovitelj Grad Zaječar.

izvor i foto: Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu