Otvoren rudnik Čukaru Peki

Na jednom od najbogatijih ležišta rude bakra i zlata u svetu – Čukaru Peki kod Bora, otvoren je danas prvi zeleni rudnik u Srbiji. Planirana godišnja proizvodnja procenjena je na 3,3 miliona tona što će Srbiju svrstati na drugo mesto u Evropi po proizvodnji bakra.

Rudnik je otvoren puštanjem u rad savremene flotacije. Dugme za početak rada simbolično su pritisli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo i direktor kineske kompanije Čiju Guodžu.

Predsednik Vučić je rekao da je otvaranje rudnika izuzetno važno za Bor i da istok Srbije ima dobru budućnost, jer se ostvaruje sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje. On je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače otpadnih voda.

Fantastična flotacija, podignuta po najvišim svetskim standardima, a to je nešto što nam mnogo znači. Ponosni smo na naše prijateljstvo sa Narodnom Republikom Кinom i mi smo rešenje za istok Srbije našli u partnerstvu sa našim kineskim prijateljima. Čestitam Boranima i svim novozaposlenima. Uveren sam da će donositi boljitak i budućnost istoku Srbije. Pozivam sve ljude koji su napuštali Кladovo, Negotin, Majdanpek, Bor, Zaječar, Кnjaževac, Boljevac, Sokobanju, da se vrate u našu Srbiju. Ovde će moći, na svojim ognjištima, na svojoj zemlji, da prave budućnost za sebe i svoju decu,

poručio je predsednik Vučić i podsetio da je predsednik NR Кine Si Đinping rekao da istorija govori da su otvorenost i saradnja pokretači dinamičnih međunarodnih ekonomskih aktivnosti i da će otvorenost i saradnja ostati od suštinskog značaja za kontinuirani ljudski napredak. On je dodao da su te reči bile vizija boljeg sveta za sve narode i da nisu nikog ostavile ravnodušnim.

U Boru je pre devet godina prosečna plata bila 428 evra, a danas je 647 evra, što je iznad proseka u Srbiji. I dalje će plate da rastu, pre svega zahvaljujući kompaniji Ziđin,

istakao je predsednik Vučić i najavio da će država da uloži do 11 milona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i još 10 miliona u najmoderniju opremu, te da će se već sledeće godine krenuti u pun obim radova. On je naveo da će se odmah raditi i vodovodna mreža, kanalizacija na oko 120 kilometara, što će koštati oko 80 miliona evra.

Ambasadorka NR Кine Čen Bo rekla je da je srećna što će ovaj rudnik biti zeleni rudnik, gde će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline,

poručila je kineska ambasadorka Čen Bo i istakla da će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi.

Kompanija Ziđin uložila je 474 miliona dolara i koji će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine. Procenjuje se da u gornjoj zoni rudnika ima 43 miliona tona rude, sa procentom bakra od 2,8% po toni i zlatom od 1,8 grama po toni. Planirani vek rudnika je 13 godina. Uporedo se rade istraživanja i otkup zemljišta za donju zonu rudnika. U Čukaru Peki biće zaposleno oko 1200 radnika.

foto: Zaječarska hronika/Predsednik.rs