Otvorena izložba ,,Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme”

Za početak manifestacije „Muzeji za 10“ Narodni muzej „Zaječar“ odabrao je otvaranje dokumentarne izložbe “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

Izložba govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku.

„Izložba je vrlo ilustrativno smišljena, u smislu rekonstrukcije života u gradu, identiteta, lika jednog grada. Prikazan je i početak razvoja razglednica, u Srbiji je prva publikovana 1895. godine, a već naredne godine je i Zaječar dobio svoje razglednice koje su predstavljale gradski trg, nešto što je godinama bio lajt motiv na zaječarskim razglednicama. Ovo je jedna ilustracija onoga kako je grad izgledao počev od tog 19. veka, preko 20. i završno sa prvim decenijama 21. veka. Na njima je prikazano kako se grad menjao, mnoge zgrade više i ne postoje, kako se menjala arhitektura koja je i menjala lik grada. Razglednice su i dokument koji je sačuvao neke stvari koje su izgubljene na drugim dokumentima“,

rekla je na otvaranju direktorka Narodnog muzeja Zaječar Maja Živić i preporučila da se ova izložba pogleda jer je vrlo bitna.

Izložba će u Narodnom muzeju moći da se pogleda do 12. juna, a nakon toga se premešta na Romulijanu, gde postoji mogućnost da, kako je i zamišljeno, bude prikazana velikom broju posetilaca.