Outhide festival: Mladi muralisti oslikavaju fasade Zaječara

Nove murale u Zaječaru ovih dana oslikava dvoje domaćih i jedan bugarski umetnik – Vuk Đurić Endo, Zmaja i GLOW.

Endo i GLOW prvi put će se susresti na zidu; oslikaće jedan zajednički mural ali sa dve odvojene celine. Kako su srodni po stilskom izražaju, na njihovom muralu će preovlađivati likovnost u kompoziciji elemenata – biće sastavljen od apstraktnih, geometrijskih oblika. Zmaja će u Zaječaru oslikati samostalni mural sa tematikom egzotike – pejzaža u džungli, u kom je neizostavan naravno tigar.

Nakon ova dva murala, tokom prve polovine juna oslikaće se i drugi deo u selu Avramica, gde će host biti mladi travar Dušan Zdravković, a mural će izraditi Ivan Andrijašević Fokus.

Celokupnu akciju osmislio je i realizovao festival Outhide u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije i Fondacijom Jelena Šantić.

Vuk Đurić Endo fakultet je završio u Kosovskoj Mitrovici, bazu našao u Čačku, a slika po celom svetu – Portugaliji, Vijetnamu, itd. Jedan je od suosnivača festivala murala Dani urbane kulture i muzičkog festivala Uzlet u Čačku.

GLOW je rođen i odrastao na ulicama Sofije u Bugarskoj. Njegov rad je snažno usađen u urbano okruženje i pozitivnu transformaciju javnog prostora. Grafite je počeo da crta početkom 2000-ih koji su polako oblikovali njegov lični apstraktni jezik i prepoznatljiv stil zasnovan na smelim kompozicijama, živim bojama i geometrijskom toku.

Zmaja je mlada muralistkinja i vizuelna umetnica iz Čačka. Rođena je i odrasla u Kanadi, a studije je završila u Sijetlu. Objavila je knjigu ilustracija Kod nas se kaže / We tand to say, skup svakidašnjih fraza sa Balkana.

Ivan Andrijašević, alias Fokus, se aktivno bavi grafitima od 1999 godine. Iza sebe ima više od 500 radova nastalih mahom u lokalnoj zajedinci u kojoj živi, ali crtao je i u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Austriji, Sjedinjenim Državama. Autor je graffiti monografije “Letters that matter” (samizdat, 2018). Pripada old-school/veteranskoj generaciji graffiti umetnika u Srbiji, a stilski se njegov rad može opisati kao lettering.