Penzionerske kartice: Prvog dana podneto 70.000 zahteva

Prvog dana prijavljivanja za penzioneske kartice podneto je više od 70.000 zahteva. Kartica omogućava pogodnosti i popuste pri kupovini robe i usluga. Koristiće se od oktobra, a pravo na nju osim penzionera imaju i primaoci novčane pomoći i ostalih naknada koje isplaćuje fond.

Zahtev za izdavanje penzionerske kartice može se podneti elektronski na sajtu @rfpio.rs, www.pio.rs, ili u filijalama i organizacionim jedinicama tog Fonda, gde će zaposleni pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev.

Procena je da pravo na kartice ima oko milion i sedamsto hiljada penzionera i korisnika novčanih naknada PIO fonda. Potrošnjom uz karticu, sakupljaju se bodovi.

“Petsto dinara je jedan bod, taj bod se ne može unovčiti i preneti na treće lice, već se može potrošiti kod davalaca usluge s kojima će Fond imati potpisane ugovore”, kaže Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO.

Paralelno sa prijavom i izdavanjem kartica, traje još važniji posao, kažu nadležni.

“Od danas nam kreće kampanja koja poziva sve društveno odgovorne kompanije u Srbiji da se prijave i da budu deo tog velikog pula koji će nuditi te popuste”, kaže Siniša Mali, ministar finansija.

Od odgovora privrede, ali i državnih ustanova, u najvećoj meri i zavisi šta će penzioneri dobiti, kada 1. oktobra, na Dan starih, počne upotreba penzionerskih kartica.

Foto: Ana Paunković, PIO Fond Printscreen/Kurir