“Petra” pretpremijerno – Prvi put zajedno na sceni majka i kći Tanja Bošković i Lana Karaklajić

Pred početak 28. “Dana Zorana Radmilovića”, zaječarska publika bila je u mogućnosti da pogleda pretpremijeru komada “Petra” koji će premijerno biti izveden na otvaranju festivala.

Istančani porodični odnosi i kompleksne veze majke udovice i njene tri kćerke različitog senzibiliteta, uverenja, godina i shvatanja, dočarali su na sceni zaječarskog teatra porodičnu priču nalik hiljadama u našoj zemlji. Posesivne majke, pokušaj da se odrasla deca zadrže kraj sebe, želja mladih da iskuse slobodu…Sve su to dočarale Tanja Bošković, Viktorija Arsić; Nataša Petrović i Lana Karaklajić.

Zaplet nastaje kada se srednja kći Petra, nakon 9 godina 2 meseca i 17 dana, kako to naglašava majka, vraća kući, sa bogatim životnim iskustvom, ali bez 32.000 evra koje je uzela iz porodične firme pri odlasku. Najstarija Olga ne želi da joj oprosti, dok najmlađa Marija želi da se otisne u svet…A majka…

Mislim da treba da dozvolimo svojoj deci da donesu sopstvene odluke i da plate cenu tih odluka. Kao roditelji veoma često smo skloni da našoj deci damo pravo, ali da im ne damo obaveze.Lako je reći detetu radi šta hoćeš, teško je gledati posledice loših izbora. Ova predstava ima i edukativni aspekt , I to je važno videti u pozorištu,

istakla je Tanja Bošković koja u predstavi tumači lik majke.

Zanimljivo je da su u ovoj predstavi prvi put zajedno na sceni majka i kći, Tanja Bošković i Lana Karaklajić.

Tekst je po motivima Ričarda Lorca prilagodio i režirao Irfan Mensur, muziku potpisuje Aleksandar Sanja Ilić, a scenografiju Mirko Stokić. Dramaturg je Vladimir Đurđević, a kostime su osmislile Gorica Ilić i Mirjana Stanojević.

foto: Zaječarsko pozorište