Počela izgradnja prve deonice gasovoda

Izgradnja prve deonice gasovoda „Turski tok” ka Šajkašu u Subotici, zvanično je počela u petak, a u planu je i proširenje podzemnog skladišta gasa „Banatski dvor”, pišu beogradski mediji.

Gasovod „Turski tok” ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku.

Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz „Turskog toka” iskoristio i za punjenje „Banatskog dvora”, piše „Politika”. Krak prema Hrvatskoj nije u planu, već će se cevi završavati u Mađarskoj.

Narednih dana u planu je dalje postavljanje cevi od Velike Plane, u dužini od 55 kilometara, ka Kovinu. Jedan izlaz planiran je i kod Ćuprije. Više od pola zemljišta već je pripremljeno za kopanje, a dobijene su i građevinske dozvole.

Gasovod će se dalje nastaviti od Kovina do Šajkaša, u dužini od 112 kilometara, gde je takođe pola terena očišćeno i spremno da se cevi postave.
Radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda.

Bugarska je najavila da će gradnju svoje deonice početi idućeg meseca. Već rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

Tenderi su na vreme završeni i izvođači su izabrani. Slede radovi, koji su neophodni za gradnju gasovoda, a on će sigurno biti izgrađen. Konačno, gas će stizati do granice sa Srbijom, kaže Dimitri Šterev, stručnjak kompanije “Bulgartransgasa”.

Plan je da se gasovod koji čitavom regionu donosi sigurnost u snabdevanju gasom završi do kraja godine.

Proširenje „Banatskog dvora”, kako piše „Politika”, počeće narednog meseca i ubuduće će se skladištiti 750 miliona kubika gasa, umesto sadašnjih 350, čime će Srbija i u najhladnijim danima moći da pokrije potrebe za gasom. Tako će se dnevno utiskivati oko 10 miliona kubika gasa. Kako navodi „Politika”, ako bude više gasa, u planu je da se gradi skladište u Itebeju, kapaciteta oko milijardu kubika i još jedno kod Pančeva.Ovaj gas iskoristio bi se za izgradnju gasnih elektrana u Beogradu, Nišu i Pančevu.

foto: rts, izvor: rts, novosti, politika