Počela vakcinacija ruskom vakcinom

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin primili su u sredu (6. januar) rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, Sputnjik V (Sputnik) cepivo primili su i Marija Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije, Dragana Despot, direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, i Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije.

“Svi smo dobro. Imamo revakcinaciju za tri nedelje, ali ne sumnjam da će nam biti dobro. Nismo tražili da preko reda dobijemo vakcinu, već smo odgovorili na zahtev struke da najviši funkcioneri pokažu da se ne plaše vakcine”, rekao je Ivica Dačić.

On je konstatovao da taj gest nema političke razloge i dodao da je dogovoreno da nosioci najviših državnih funkcija prime vakcine različitih proizvođača kako bi se povećalo poverenje građana u vakcinaciju protiv COVID-a 19.
Prva isporuka od 2.400 doza vakcina Sputnjik V stigla je u Srbiju 30. decembra. ALIMS je dan kasnije saopštio da je odobren uvoz tog ruskog cepiva na COVID-19 i da su se stekli zakonski uslovi da se koristi u imunizaciji na korona virus jer je, kako je navela ta nadležna zdravstvena agencija, potvrđen kvalitet, efikasnost i bezbednost Sputnjika V.
Ruski fond za direktna ulaganja i Vlada Srbije potpisali su 6. januara sporazum o snabdevanju Srbije sa dva miliona doza vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz tog fonda.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu fonda, sporazum će obezbediti vakcinaciju milion ljudi u Srbiji.

“Snabdevanje Sputnik V omogućiće Srbiji da diversifikuje svoj portfolio vakcina protiv koronavirusa”, navodi se na sajtu.

Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama, dodaje se u saopštenju.

Prethodno je dvadeset doza ruskog cepiva protiv COVID-a 19 za laboratorijsko ispitivanje u Srbiju stiglo 3. decembra.

Sa početkom upotrebe Sputnjika V, Srbija je uz Belorusiju jedina evropska zemlja u kojoj se stanovništvo vakciniše ruskom vakcinom protiv korona virusa. Ruska vakcina za sada nema odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), ni Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Odobrenje za upotrebu prva je u Srbiji dobila američka Fajzer/Bajontek (Pfizer/Biontech) vakcina i njom je 24. decembra formalno počela imunizacija stanovništva, sa tada početnom količinom od 4.875 doza, kada ju je primilo pet osoba, među kojima lekari i Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

preuzeto: RSE, foto: Skupština Srbije