Počelo polaganje male mature

Testom iz srpskog jezika danas je počelo polaganje male mature za svršene osmake. Sutra se polaže matematika, a u sredu 20. juna, pred kandidatima će biti tzv. kombinovani test sa zadacima iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Prema podacima Okružne upisne komisije u Zaječaru, za polaganje male mature u školama Zaječarskog okruga, prijavljena su 942 učenika. Najviše svršenih osmaka je u Zaječaru – 503, zatim 212 u Knjaževcu, 138 u Sokobanji, a u Boljevcu je 89 kandidata.

Najveća novina u predstojećem upisu u srednje škole jeste što je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole. Sadašnji i budući osmaci iz škole će moći da ponesu najviše 60, a na završnom ispitu moći će da osvoje još maksimalno 40 poena.

Ispiti iz srpskog i matematike će nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova. Na testu će biti više pitanja otvorenog tipa, u kojima će se od učenika tražiti da dopišu odgovor. To se posebno odnosi na kombinovani test.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.