Počelo učenje na daljinu, u pripremi testovi za Malu maturu

Za školarce je jutros u osam sati počela nastava na daljinu preko RTS 3 i platforme RTS Planeta.

Za osnovce nižih razreda organizovani su časovi matematike, srpskog jezika i sveta oko nas.

Za učenike petog razreda organizovani su časovi srpskog jezika, matematike, biologije, istorije, geografije.

Učenicima šestog razreda dodaje se fizika, a sedmacima i hemija.

Na RTS 3 se emituju posebno pripremljeni i adaptirani obrazovni sadržaj u skladu sa planom i programom nastave i učenja, koji se snimaju ovih dana u OŠ „Ivan Goran Кovačić” u Beogradu. Predavači su učitelji i nastavnici iz svih škola u Beogradu.

Raspored časova za današnji program izašao je juče na sajtu Ministarstva prosvete(www.rasporednastave.gov.rs). Praksa će biti da se na tom sajtu dan ranije objavljuje rapored časova.

Za sve učenike od prvog do sedmog razreda emitovaće se obrazovni sadržaj u blokovima od po dva časa dnevno. Čas će trajati pola sata sa pauzom od po pet minuta.

Za učenike osmog razreda emitovaće se edukativni sadržaj u blokovima od po tri časa dnevno, od kojih će dva uvek biti srpski jezik i matematika, a treći čas jedan od predmeta koji se polažu na završnom ispitu.

Svi emitovani časovi biće dostupni na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje.

Srednjoškolcima su nastavne jedinice i teme dostupne su na platformi RTS Planeta. Obaveza srednje škole je da na svom sajtu postavi baner sa svim linkovima na kojima se može pristupiti lekcijama i platformama za učenje.

Učitelji i nastavnici biće u obavezi da prate i beleže podatke o napredovanju učenika tokom učenja na daljinu kroz domaće zadatke, vežbanje, provere, projekte, prezentacije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će biti provere znanja za učenike, kao i da se ne odustaje od male mature i da se za to uveliko pripremaju testovi.

Neće se odustati od male mature, štampaju se testovi. Neće biti amnestije i da se u srednje škole upisuje kako ko hoće. Nastava na daljinu mora ozbiljno da se shvati,

rekao je Šarčević juče novinarima u Beogradu.

Ministar je naglasio da se pregovara sa RTS-om da se program proširi i na RTS2 i da bi tada bilo prostora i za umetničke časove, kao i za strane jezike.

Za studente će svaki fakultet organizovati onlajn nastavu. Pojedini fakulteti već imaju akreditovane onlajn studijske programe, neki imaju tehniku da snimaju emisije i postavljanje na platforme, ali svi su u obavezi da održavati komunikacviju sa studentima mejlom, prenosi Tanjug.

Raseljavaju se i studentski domovi. Većina je još juče napustila sobe i otišli su kući. Za mali broj studenat država je u obavezi da se pobrine i da im obezbedi smeštaj, a to su studenti iz programu ‘Svet u Srbiji’.

foto: Tanjug/s.r.